Flere detaljer om flystyrt

Turkish Airlines fra Istanbul var ikke forulykket i Amsterdam, hvis piloterne havde fulgt reglerne. En defekt højdemåler bidrog også.

 

Ifølge rapporten fra den hollandske havarikommission, som bladet Ingeniøren har nærstuderet, var fejl i højdemåler og banale pilotfejl hovedårsag til styrtet 25. februar sidste år, der kostede ni af de 135 ombordværende livet, bl.a. flyets tre piloter.

 

Piloterne afbrød ikke landingen trods, at de ikke havde fået kontakt med landingsbanens localizer, et sendesignal fra lufthavnens landingsbane.

 

Procedurerne fra Star Alliance-medlemmet Turkish Airlines foreskriver, at piloterne, hvis de ikke har opfanget localizeren, der bl.a. angiver flyets landingsvinkel i forhold til startbanen, ved 1.000 fods højde, skal afbryde landingen.

 

Piloterne var ikke ene om at være skyld i ulykken. En fejl i flyets højdemåler medvirkede til, at autopiloten for tidligt reducerede motorernes trækkraft.

 

Endelig anvendte flyvelederne i lufthavnen, ifølge havarikommissionen, en ikke-autoriseret anflyvning. Internationale procedurer, som også anvendes i Amsterdam, forskriver, at flyets skal flyve vandret (i 2.000 fods højde), når localizeren skal findes. Det faktum, at flyet var på vej ned, samt at den ene radiohøjdemåler viste forket, øgede piloternes pres.

 

Den venstre radiohøjdemåler, der viste forkert, var årsag til, at autopiloten skruede ned for motorernes trækkraft, da den fejlagtige visning betød, at det så ud som om, at flyet var lige over landingsbanen. Ifølge rapporten var piloterne ni sekunder om at give fuld gas, efter at de havde modtaget en stall-advarsel.

 

Den hollandske havarikommission har fremstillet animation af de sidste minutter for Turkish Airlines TC-JGE, inden flyet styrter ved Schipol. Animationen kan ses via dette link:

http://ing.dk/artikel/108654-animation-af-flystyrtet-i-amsterdam

 

Skrevet af Henrik Baumgarten