Flyrejser bliver stadig billigere

Nye aktører og dermed øget konkurrence har betydet, at de gennemsnitlige billetpriser de seneste to år er

faldet med 4 – 9% på mange flyrejser fra danske lufthavne. Det viser den seneste udgave af Dansk Flyprisindex, der udgives af Travelmarket.dk.

 

Da første udgave af Dansk Flyprisindex blev udarbejdet i juli 2009 kostede en returbillet med Thai Airways fra København til Bangkok med afrejse i uge 32 i alt 5.432 kroner. Præcis to år senere er billetprisen med

samme selskab og i samme rejseuge reduceret til 4.121 kroner, hvilket svarer til et prisfald på 24%.

 

Noget tilsvarende gælder eksempelvis for Dubai, hvor den billigste returbillet fra København i uge 32/2009 kostede 2.825 kroner med Austrian Airlines via Wien. I uge 32 kan man i år komme retur direkte nonstop fra København til Dubai for 2.482 kroner. Så har man sparet 12% på billetprisen og betydelig samlet rejsetid.

 

”Der er kommet nye flyselskaber til, mens eksisterende operatører opruster med yderligere kapacitet. Det presser priserne til stor fordel for forbrugerne,” konstaterer adm. direktør Ole Stouby fra Travelmarket.dk.

Han peger især på Emirates og Qatar Airways. Begge selskaber har fra 1. august daglige flyvninger fra København til de respektive ”hubs” i Mellemøsten. Det presser i høj grad priserne til Mellemøsten, Asien og Australien.

 

I modsat retning er det Icelandair, der er prispresser. Det islandske flyselskab tilbyder i sommersæsonen to daglige afgange fra Keflavik til henholdsvis New York og Boston med tilslutningsfly fra henholdsvis København og Billund. I uge 32/2009 var billigste returbillet fra København til New York 4.835 kroner med Austrian via Wien. I samme uge i 2011 er prisen 4.200 kroner med Icelandair via Keflavik, hvilket er et prisfald på omkring 13%.

 

Europa-rejserne dog blevet dyrere de seneste to år, men det er dog afhængigt af afrejselufthavnen. Fra Københavns Lufthavn er gennemsnitspriserne til de 10 europæiske destinationer i Dansk Flyprisindex steget med 6%, mens priserne til gengæld er faldet med henholdsvis 9% og 4%, hvis man rejser fra Aalborg Lufthavn eller Billund Lufthavn.

 

”Lufthavnene i Aalborg og Billund har fået nye aktører, der kan tilbyde direkte udenrigsruter, hvilket har haft en gavnlig indflydelse på prisudviklingen. I Københavns Lufthavn er der sket en konsolidering hos de selskaber, der udbyder europæiske lavprisflyrejser, idet hollandske Transavia har trukket sig ud af markedet. Det har formentlig været med til at trække priserne op i kombination med brændstoftillæg fra selskaberne”, mener Ole Stouby.

Skrevet af Flemming Juul