Flyselskaber ændrer boarding-politik efter passagervold

Fotos fra sociale medier viser hvordan den 69-årige læge slæbes ud af United-flyet.

LUFTFART: Efter den meget omtalte voldelige udsmidning af en passager på United-fly i Chicago sidste måned, har mange amerikanske flyselskaber ændret attitude. Forleden blev selskaberne kritiseret i Kongressen.

Alle flyselskaberne i interesseorganisationen Airlines for America (A4A) har nu meddelt, at de ikke mere vil tvangsfjerne passagerer, der allerede er ombord på et af deres fly – samt at passive besætningsmedlemmer, der skal flyves til en lufthavn, hvorfra de skal flyve aktivt, skal være booket på forhånd til flyvningen. Det siger adm. direktør for A4A, Nicholas Calio, til flere amerikanske medier.

Hans kommentar kommer efter en PR-katastrofe for Star Alliance-medlemmet United Airlines sidste måned i Chicagos hovedlufthavn, O’Hare.

Her skulle United Express flight 3411, fløjet på vegne af United af det regionale flyselskab Republic Airline, fra Chicago til Louisville i Kentucky. Men flyet var fyldt og United ville have plads til fire besætningsmedlemmer, der næste dag skulle flyve fly ud af Louisville. Passagerne blev tilbudt økonomisk kompensation, hvis de ville forlade deres sæder – men ingen meldte sig. Derfor besluttede gate-personalet at fjerne fire passagerer.

Tre af de udpegede gik frivilligt fra borde, men ikke den 69-årige læge David Dao. Hans afvisning af at forlade sit flysæde fik gate-personalet til at tilkalde sikkerhedsfolk fra Chicagos Aviation Department (ikke politibetjente), der på Embraer 170-flyet med plads til 70 passagerer mere eller mindre intelligent endte med at trække dr. Dao gennem midtergangen.

Under deres hårdhændede behandling pådrog dr. Dao sig en hjernerystelse, brækkede næsen og mistede to tænder. De tre involverede voldelige sikkerhedsfolk blev suspenderet. Det er ikke oplyst, om de ansvarlige i gaten ved flyafgangen, der bestilte udtrækningen af passageren, også er blevet sanktioneret.

Hændelsen, siger Nicholas Calio, har fået alle medlemmer af A4A, ikke kun United, til kritisk at gennemgå sine procedurer når flyselskaber har overbooket et fly og skal have plads til andre rejsende.

”Den amerikanske luftfartsbranche beklager naturligvis dybt hændelsen i forbindelse med United Express flight 3411. Der skete en stor fejltagelse,” siger Nicholas Calio.

A4A har disse medlemmer Alaska Airlines, American Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, Southwest Airlines og United.

Tirsdag i denne uge havde transportkomiteen i Kongressen i Washington D.C. indkaldt topchefer fra amerikanske flyselskaber til høring pga. hændelsen i O’Hare. Her faldt der voldsom kritik og trusler om sanktioner over for flyselskaberne.

Siden hændelsen i Chicago tilbyder United nu op mod 10.000 dollars for passagerer der vil afgive deres flysæde ved overbooking.