Føj for et grimt fly

boeing 727KULTUR: Den største katastrofe er flyvemaskinen ved Skanderborg. Den var sjov den første uge. Jeg kan ikke forestille mig en større latterliggørelse af det danske kulturlandskab end en flyvemaskine, lyder det fra formanden for Statens Kunstfond.

Vi er nogle stykker i dette land, som synes at et fly i reglen er et smukt syn. Den opfattelse kan vi godt skrotte, hvis vi vil være medlem af kultureliten. Ovennævnte katastrofemelding kommer fra Lars Juel Thiis, arkitekt og formand for Statens Kunstfond på forsiden af Jyllands Posten.

Her fastslår formanden om flyvemaskinen, en udrangeret Boeing 727 med gult haleror. ”Den største katastrofe er flyvemaskinen ved Skanderborg. Den var sjov den første uge, men at den har fået lov til at stå der, er et eksempel på, at dansk planlægning er fuldstændig bag af dansen. Jeg kan ikke forestille mig en større latterliggørelse af det danske kulturlandskab end den flyvemaskine.”

Det er simpelthen arkitektonisk forfald, mener han om flyet, som et kommunikationsbureau ved Skanderborg har placeret ud for motorvejen, og som har fået lov at blive stående.

Kunst er noget underligt udefinerligt noget. Hvorfor er en stor klodset jernfigur af Robert Jakobsen smukkere end en slank Boeing 727? Man kan så altid diskutere om nogen af delene skal stå ved indkørslen til byen med ”Danmarks smukkeste festival”.