Forbud mod lavprisbilletter

Garuda Indonesia Airbus330-200ØNSKETÆNKNING: Mange ruteselskaber kunne få et stort ønske opfyldt her efter jul, hvis det var på vore breddegrader. Den er god nok, men det er så langt væk som i Indonesien og er utopi de fleste andre steder i verden.

Nu går den ikke længere med flybilletter til foræringspriser. I hvert fald ikke i Indonesien. I går overraskede en talsmand fra Indonesiens trafikministerium med den overraskende meddelelse.

Der er åbenbart mange grunde til denne drastiske beslutning, som vækker opsigt over hele verden. Man er bange for, at det i længden vil gå ud over flysikkerheden med de lave priser, som kan betyde at flyselskaberne tvinger deres piloter ud i for lange vagter. Man frygter også en priskrig, som kan føre til flere krak blandt selskaberne.

Opskriften er ligetil. En flybillet skal i fremtiden koste mindst 40 procent af den dyreste billet på flyet. Et lavprisselskab kan for eksempel typisk have dyreste billet fra København til Rom til ca. 3.000 kr. Altså skal billigste billet koste mindst 1.200 kr.

Det gør den ikke i dag, og den kommer heller aldrig til det ved lovgivningens hjælp.

Hvordan flyselskaberne tager imod i Asien er indtil nu uvist. Men i Indonesien har de ikke noget valg.