Fredløse kroejere

4
Den forbudte krone.
Den forbudte krone.

NUL KULTUR: En kroejer ved Viborg brugte den lukkede kongekrone som logo, og det må han ikke. ”Vi er 113 kroejere, der er fredløse efter denne dom,” siger den pågældende.

Selv om Kulturministeriet i øjeblikket ser på, om det er rigtigt, at de gamle danske kroer, som i sin tid blev Kgl. Privilegerede, ikke må bruge den lukkede kongekrone som logo eller som et symbol på en sten i haven, fastslog retten i Viborg, at det er ulovligt.

I hvert fald blev kroejer Gregers Laigaard på Grønhøj Kro dømt til at betale seks dagbøder a 500 kr., fordi han har kongekronen som logo og monteret på en sten i krohaven.

Retten fandt ikke, hans sag har vundet hævd og stammer fra 1930. Der er således ikke tale om et kulturminde og derfor ulovligt.

Efter dommen sagde Gregers Laigaard, ”at han er utroligt skuffet over en kulturarv, man er på vej til at nedlægge.

Nu er 113 kroejere, som bruger kongekronen i deres logo, på en måde gjort fredløse, mener han.”

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

4 Comments on "Fredløse kroejere"

Notify of
avatar
Jørn Henrik Jørgensen
Jørn Henrik Jørgensen

Jyske Lov, som pudsigt nok er givet i Vordingborg, har stadig gyldighed, og det har retten tilsyneladende overset.
Heri står, i et moderne dansk: “Hvad kongen en gang har givet, kan ej siden tilbagegives”.
Det skal vel forstås sådan, at kroerne, som en gang har modtaget et kongeligt privilegium, ikke kan fratages dette. Så brug kun trygt kongekronen fortsat. Jeg frasiger mig dog i denne forbindelse et erstatningsansvar, hvis udsagnet ikke holder.

Lennart P
Lennart P

Tvivlsomt at pågældende kroejer har FÅET denne ret. Men det kunne jo være nogen fra før 1912.

Lennart P
Lennart P

Krokodille tårer.
Den lukkede kongekrone blev forbudt for ikke-statslige/ikke-rojale i 1912.
Således var det klart ulovligt at bruge den i 1930. At heraldikerne ikke har hævdet denne ret, er måske en anden sag.
Måske er man bange for at denne skik er/har bredet sig på samme måde som bager kringlen MED kongekrone, SOM ER FORBEHOLDT KØBENHAVNSKE (udvalgte) bagerier som tak for hjælpen ved den svenske belejringen af byen.

Kenneth
Kenneth
Det er da ærgerligt, uanset om det anses som kultur eller ej. Nu har denne Krone været kendemærket for mange kroer i mange år, og det er noget de fleste vil betragte som dansk kultur, danskhed, dansk skik eller hvad man nu ønsker at kalde det. Vi skal i DK passe på, at vi ikke selv ødelægger danskheden, en danskhed vi ønsker udlænge/flygtninge skal tilpasse sig og respektere, og så forbyder vi selv en del der af. Håber og ønsker at alle kroejere, der bruger kongekronen fortsat vil gøre det, for spørgsmålet er vel, om det danske politi har ressourcer… Read more »
wpDiscuz