Fremgang for krydstogt i Europa

Cruise CPHCRUISE: København er Nordeuropas næststørste krydstogthavn, viser rapport. Over 31 millioner cruisegæster besøgte Europas havne sidste år.

Flere end 6,1 millioner passagerer gik i 2015 ombord på et cruiseskib i Europa for at tage på krydstogt – en vækst på 4,6 procent i forhold til året før. Det fremgår af en ny rapport fra Cruise Lines International Association (CLIA).

Cirka fem millioner af passagererne var europæere, mens 1,1 millioner kom fra andre dele af verden.

Næsten 200 skibe sejlede sidste år krydstogter i de europæiske farvande – primært i Middelhavet og Østersøen. Cirka 250 europæiske havnebyer fik tilsammen besøg af over 31 millioner cruisegæster – en vækst på 7,6 procent i forhold til året før.

København er ifølge rapporten den næststørste krydstogthavn i Nordeuropa – kun overgået af Southampton i England. På tredjepladsen kommer Stockholm og herefter Hamborg og Skt. Petersborg.

En af Københavns fordele er, at havnen både besøges af mange skibe og samtidig fungerer som udgangspunkt for mange krydstogter, så skibene skifter passagerer i København. Sidste år ankom omkring 185.000 passagerer til København for at tage på krydstogt, og i alt passerede 680.000 cruisegæster gennem havnen.

Når alt regnes med – herunder bygning af skibene – bidrager krydstogtindustrien ifølge CLIA med over 300 milliarder kroner til den europæiske økonomi og skaber grundlag for over 360.000 arbejdspladser.

På verdensplan er antallet af krydstogtgæster gennem de seneste 10 år vokset med over 60 procent til 23 millioner sidste år. I samme periode er antallet af krydstogtpassagerer fra Europa mere end fordoblet til 6,6 millioner sidste år.