Frygten for terror flytter turisme

turisterEn stor del af turisterne bliver påvirket af terror og uro, når de skal vælge rejsemål, og det flytter omsætning for betydelige milliardbeløb.

Ifølge konsulentvirksomheden IPK International blandt 50.000 rejsende påvirker truslen om terror 40% af dem, som rejser udenlands. Her er de store tabere Tyrkiet, Egypten og de nordafrikanske lande. Gentagne terroraktioner betyder ligeledes, at mange fravælger Frankrig.

Vinderne er til gengæld lande som Spanien og Portugal, ligesom Skandinavien nyder godt af et ry som sikre rejselande.

”Terror flytter turiststrømmen, og det handler om mange milliarder kroner”, siger Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF, til finans.dk.

I Tyrkiet er antal udenlandske overnatninger i forsommeren faldet over 40%, og store hotelkomplekser har stået mere eller mindre tomme.

Tyrkiet og Frankrig er de to ferielande, hvor danskerne mener, der er størst risiko for terror, viser en opinionsundersøgelse, som Wilke har gennemført for Finans.

Til gengæld strømmer turisterne til Spanien, hvor der har været 12% flere overnatninger i første halvår. På Mallorca har det været næsten umuligt at finde overnatning.

”En terroraktion skaber nervøsitet i nogle uger, men gentagne angreb har en længere effekt på rejseadfærden”, siger Gorm Pedersen, chef for Star Tour i Danmark, som har skåret 30.000 rejser til Tyrkiet væk og reduceret det tyrkiske program for sommeren 2017.

Spies har gennemført det meste af sit program, men det har været dyrt, for rejserne er solgt med store rabatter.