Udsætning af havørred i et fynsk vandløb. Havørredfiskeri er en populær hobby og passion, og de mange turister på jagt efter den sølvblanke fisk er kærkomne gæster i det fynske. Pressefoto: Destination Fyn.

Fyn serverer havørreder til fiske-turister

Fisketurisme er big business på Fyn, hvor der i denne tid udsættes en halv million babyørreder i 50 fynske vandløb for at sikre Fyns position som fiskemekka.

Udsætningen af havørredyngel er vigtigt i Havørred Fyn-projektet, som de sidste 30 år har været med til at sikre, at Fyn står højt på lystfiskerturisternes liste over destinationer, skriver Destination Fyn i en pressemeddelelse.

Hvert år i april, er der siden 1990 blevet udsat smolt i de fynske vandløb. Smolt er halvandet år gamle havørreder, fostret i fynske åer, men som næppe var blevet til andet end rogn, hvis de ikke var blevet sat i ”børnehave og grundskole” hos Fyns Laksefisk på FGU Odense.

”Det er en eksamen og en festtid for os hos Fyns Laksefisk. Det hele går op i en højere enhed, når fiskene bliver sat ud. Og det er kulminationen på at passe, pleje og ikke mindst opdrætte havørredyngel i halvandet år, når man ser dem svømme ude i den frie natur,” siger fiskemester ved FGU Odense, Linda Bollerup Høgh, der håndterer udsætningerne på Fyn og øerne frem til den 14. april.

Samarbejde gennem 30 år
Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, bakket op af alle 10 fynske kommuner. Det er et af de ældste tværkommunale projekter ikke bare på Fyn, men i hele Danmark, og formålet er at sikre den unikke bestand af havørreder hele vejen rundt om øen ved at understøtte det økosystem, fiskene er dybt afhængige af, hedder det i pressemeddelelsen.

Rognen bliver således strøget af fiskene ved det såkaldte el-fiskeri alle de steder, hvor der er masser af fisk men ikke nok gydepladser, og når de så hos Fynsk Laksefisk har udviklet sig til levedygtige små havørreder, bliver de sat ud andre steder, hvor der er knapt så mange fisk.

”Havørred Fyn er jo unikt i den forstand, at det ikke bare handler om at sætte fisk ud til turisterne, men også om at sikre biodiversiteten i de fynske vandløb, så de i stigende grad bliver naturlige gydepladser. Det understøtter bæredygtigheden og er med til at sikre vores position som attraktiv lystfiskerdestination,” siger Nyborgs borgmester Kenneth Muhs, der også er formand for Erhvervshus Fyn.

Udover udsætningerne står Havørred Fyn for restaureringen af vandløb. Faktisk er der restaureret et vandløb om måneden, siden projektets start for 30 år siden. Ørredbestandene bliver altså ikke kun hjulpet på vej ved udsætning af fisk, men også ved at forbedre deres levevilkår i de fynske vandløb.

”Lystfiskergæsterne indfinder sig ofte uden for den typiske højsæson, fordi havørredfiskeriet peaker i foråret og efteråret. Sæsonudvidelse er netop noget af det, vi har stort fokus på med hele vores outdoorsatsning, og Havørred Fyn-projektet spiller en vigtig rolle i dette potentiale,” siger Rasmus Hessum, direktør for Destination Fyn.

Relaterede artikler:

Coronakrisen koster fynsk erhvervsturisme milliard

Dansk turisme udeladt fra regeringens vækstteams

Dansk hotel vil ikke have børn som gæster