Fyret efter voldsepisode i lufthavn

LUFTFART: Chicagos luftfartsmyndigheder opsiger to fra sikkerhedsafdelingen i byens hovedlufthavn, efter de var involveret i hårdhændet tvangsfjernelse af ældre passager.

Chicagos Department of Aviation har ud over at fyre de to også suspenderet to andre involveret i den meget omtalte batalje i april i år i Chicagos hovedlufthavn, O’Hare, skriver CNN.

Den berørte afgang var United Express flight 3411, fløjet på vegne af Star Alliance-medlemmet United Airlines af det regionale flyselskab Republic Airline. Flyet skulle fra Chicago til Louisville i Kentucky.

Men gatepersonalet i O’Hare manglende plads til fire besætningsmedlemmer, der skulle med som passagerer, så de næste dage kunne flyve United-fly ud af Louisville.

Gatepersonalet prøvede at finde frivillige passagerer, der mod kompensation ville afgive deres flysæder. Men ikke nok meldte sig. Derfor besluttede det at fjerne fire passagerer.

En af de udpegede var den 69-årige læge David Dao, der dog ikke ønskede at forlade flyet. Han blev muligvis valgt, fordi han og hans hustru i første omgang meldte sig som frivillige – men trak deres tilbud tilbage, da de fik at vide, at de først kunne komme til Louisville næste dag.

David Dao’s afvisning fik personalet til at tilkalde sikkerhedsfolk fra Chicagos Department of Aviation, der på Embraer 170-flyet med plads til 70 passagerer endte med at trække den 69-årige ud af flyet. Under deres hårdhændede behandling fik David Dao hjernerystelse, brækkede næsen og mistede to tænder.

Flere medpassagerer optog episoden og lagde fotos og videoer på sociale medier.

Usande forklaringer

Hændelsen fik stor medieomtale. United Airlines undskyldte mange gange og indgik forlig med David Dao.

I sin redegørelse om hændelsen skriver Chicago Department of Aviation, at de involverede sikkerhedsvagter fik en ’ikke-truende situation til at komme ud af kontrol da de med fysisk magt tvangsfjernede passageren’. Med til at skærpe sagens alvor for de fire involverede sikkerhedsvagter var, ifølge undersøgelsen, at de kom med usande forklaringer om hændelsen og også bevidst fjernede faktuelle kendsgerninger i deres rapport.

De to fyrede er, ifølge CNN, den sikkerhedsvagt der ’på upassende vis optrappede situationen på flyet’ samt den overordnede medarbejder fra lufthavnens sikkerhedsafdeling, der bevidst fjernede fakta fra medarbejdernes indberetning om hændelsen.