Den verdensberømte Notre-Dame-katedral i Paris som den så ud før branden i 2019. Wikipedia-foto: Ali Sabbagh.

Gamle håndværkermetoder genopbygger turistikon

I juli-august næste år er Paris vært for de olympiske sommerlege. Til den tid forventes det meste af genopbygningen af den berømte Notre-Dame-katedral er være klar efter branden i 2019.

Katedralen Notre-Dame de Paris på øen Île de la Cité i Seine-floden er en af Paris’ og Frankrigs største turistattraktioner. Byggeriet startede tilbage i år 1163 og var færdiggjort i 1260. Siden er der bygget meget på den verdensberømte katedral.

Men den 15. april 2019, mens var under renovering og restaurering udbrød der brand i en del af tagkonstruktionen. Branden varede 15 timer og anrettede store skader på den gamle bygning.

Genopbygningen af de beskadigede dele af katedralen er i gangs – målet er at være nogenlunde færdig til april næste år, i hvert fald med de ydre dele, inden Paris fra sidst i juli til midten af august er vært for sommer-OL. Dermed ser det pænere ud på TV-billederne fra OL.

Men selve katedralen forventes fortsat at være lukket for besøgende til udgangen af 2024.

Middelalderlige håndværkermetoder
Hjemmesiden Travel Weekly skriver, at i arbejdet med at genskabe Notre-Dame bruges der blandt andet håndværkermetoder fra middelalderen, så katedralens tag kommer til at ligne sig selv efter branden.

Håndværkerne, der arbejder med genskabelsen, bruger blandt andet økser til at bearbejde de mange hundrede tons egetræ. Der er fældet 1.200 egetræer i Loire-dalen, som derefter er transporteret til Paris. Nogle af trækonstruktionerne samles dog på jorden og hejses så med kraner til deres placering i katedralens tag.

”Vi arbejder næsten efter de samme metoder og med nogenlunde de samme redskaber, som man brugte i middelalderen,” siger en af tømrerne Peter Henrikson, der har taget turen fra Minnesota i USA for at hjælpe med genopbygningen.

Arbejdet med at genskabe taget som det så ud før, ville sikkert gå hurtigere med maskinværktøjer fremfor ”gammeldags” værktøjer. Men de beskadigede områder, der nu genopbygges, skal genskabes så de så meget som muligt ligner tagkonstruktionen før branden. “Vi skal genskabe katedralen som den var, da den blev bygget for 800 år siden,” siger Jean-Louis Georgelin, den pensionerede general fra den franske hær, der har ansvaret for genopbygningen.

Alt er dog ikke kun gammeldags bygningsmetoder. For at genskabe de nedbrændte dele af taget, bruger arkitekter og håndværkere computerdesign og anden moderne teknologi for at sikre, at træelementerne passer perfekt sammen. Det gør også processen hurtigere.

 

Relaterede artikler:

Her er amerikanernes europæiske rejsefavoritter

Fransk turisme ser ny tendens fra danske rejsende

Ferieprisindeks viser billigste og dyreste rejselande