Flyselskaberne får mere miljøvenlige fly, men flyver omvendt mere på grund af stadig flere passagerer. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn: Ernst Tobisch.

Google Flights vil vise ”grønne” flyprissøgninger

Søgemaskinen Google Flights har fået ny feature, muligheden for at finde den mest bæredygtige flyvning. ”Det er enkelt at rejse klimavenligt,” siger direktør for dansk prissammenligningsside.

Google Flights har tilføjet en ny mulighed på søgemaskinen, hvor der nu også kan lægges et søgekriterie ind for at finde en flyvning for den planlagte rejse med den laveste CO2-udledning.

Dermed kan brugere af Google Flights også se, hvilken flyvning eller hvilket flyselskab, der giver den laveste kvælstofudledning, udover allerede eksisterende søgekriterier som billigste pris, hurtigste rejse og så videre. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press, AP.

En CO2-søgning på Google Flights vil give et estimat for, hvor mange kilo kuldioxid, ens påtænkte flyvning udleder. Forslag til de mest klimavenlige flyvninger vises på søgemaskinen med grøn.

Google oplyser, skriver AP, at de viste tal er en kombination af data fra EU’s Europæiske Miljøagentur, European Environmental Agency, samt data fra flyselskaberne om, hvilken flytype de bruger på de konkrete ruter. Disse informationer kan inkludere flyets alder, distancen mellem afgangs- og ankomstlufthavnen og så videre.

Ikke alle flyselskaber leverer de ønskede oplysninger til Google Flights, herunder om de bruger biodynamisk brændstof.

Mellemlandinger behøver ikke være skidt
Ifølge Google Flights kan flere stop undervejs på en længere rejse ofte resultere i, at den rejsendes miljøfodspor bliver større. Men det er ikke altid tilfældet, siger Google og henviser til, at flyves der med moderne flytyper udledes der oftest mindre forurening end med ældre flytyper, der for eksempel flyver direkte.

Brancheorganisationen Airlines for America, A4A, oplyser til AP, at amerikanske flyselskaber har fordoblet deres brændstofeffektivitet siden 1978 ved blandt andet at købe stadig nyere fly. Udgiften til brændstof er typisk en af de største omkostninger for et flyselskab, der har omkring 25 procent af sine udgifter på denne konto.

Men omvendt siger den uafhængige tænketank International Council on Clean Transportation til AP, at passagertrafik med fly stiger. Det betyder, ifølge tænketanken, at flyselskaberne, fordi de flyver stadig mere, også med moderne og mere miljøvenlige fly, reelt har udledt 33 procent mere CO2 mellem 2013 og 2019, året før coronakrisen.

”Starter og landinger udleder meget CO2”
Ole Stouby, ejer af og administrerende direktør for den danske prissammenligningsside Travelmarket.dk, siger til STANDBY.DK om det nye tiltag fra Google Flights: ”Mange går op i at rejse mest klimavenligt, og det er faktisk rimelig enkelt, for det er i høj grad starter og landinger, som udleder meget CO2.

Derfor skal man så vidt muligt vælge direkte flyvninger til destinationen, hvis det er muligt at flyve direkte. Ellers bør man have så få mellemlandinger som muligt på turen,” siger Ole Stouby og tilføjer:

”Der kan være forskel på de forskellige flytyper, og de nyeste fly er som regel de mest klimavenlige. Mange flyselskaber har det som topprioritet at have en moderne og så ”grøn” flyflåde som muligt.

Det vil automatisk nedsætte CO2-udslippet fra flyvninger. For flyve, det vil de fleste forbrugere, da de herved kan spare tid og penge på at rejse,” siger Ole Stouby.

Relaterede artikler:

EU truer Google Flights og Hotels med sanktioner

Flere virksomheder med bæredygtige rejseprogrammer

”Regeringen ønsker opgør med bookingportalerne”