Grønland frygter skibsforlis

Antallet af krydstogtskibe til Grønland vil ifølge fra lederen af Grønlands Kommando, kontreadmiral Henrik B. Kudsk stige fra 30 skibe med i alt 23.000 passagerer om bord i 2007 til omkring 45 skibe med 55.000 passagerer om bord i 2008.

 

»Hvis udviklingen fortsætter, og vi ikke følger med, får vi på et eller andet tidspunkt en ny Titanic-katastrofe,« vurderer Henrik B. Kudsk.

 

 

Advarslen kommer, fordi Grønlands Kommando med de nuværende ressourcer ikke kan følge med i en udvikling, hvor et voldsomt stigende antal krydstogtsskibe og transportskibe finder vej til de grønlandske og arktiske farvande, der ofte er isfyldte og uforudsigelige og mangler at blive kortlagt.

 

 

 

Sidste år var det meget tæt på at gå galt ved Antarktis, da krydstogtskibet »Explorer« sank. Kun gunstige vejrforhold og andre skibe i nærheden sørgede for, at Titanic-katastrofe samtlige passager og besætningsmedlemmer overlevede.

 

 

 

Henrik B. Kudsk vurderer, at Grønlands Kommando har brug for »permanent flydækning året rundt« for at kunne varetage bl.a. overvågning, søredning og fiskerikontrol »i et område så stort og mægtigt som Grønland«. Dertil kommer, at flyet skal være fast stationeret i Grønland.

 

I øjeblikket råder Grønlands Kommando kun over et Challenger-fly otte dage om måneden, en Lynx-redningshelikopter på inspektionsskibet »Vædderen«, ligesom Grønlands Kommando kan råde over to 40 år gamle helikoptere fra Air Greenland. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.