Nattens aftale fra Christiansborg om en sommer- og erhvervspakke mødes af hård kritik fra HORESTA. ”Tæppet rives væk under turisme- og oplevelseserhvervet,” lyder det.
Årets sommer- og erhvervspakke til 1,6 milliarder kroner skal blandt andet bruges til at sætte gang i turisme- og oplevelsesøkonomien. Med i aftalen er også, at de generelle corona-hjælpepakker 1. juli erstattes af ordninger for udsatte virksomheder.
Hvordan de 1,6 milliarder kroner skal fordeles, skal forhandles på plads mellem partierne i aftalen på baggrund af et oplæg fra regeringen, står der i aftaleteksten.
Pengene fordeles i en række puljer. Der bliver 400 millioner kroner til ”særligt udsatte sektorer,” 295 millioner målrettet en kickstart at turismeerhvervet i Danmark og 110 millioner kroner til billigere indenrigstransport, for eksempel tog og indenrigsfærger, i sommerperioden. Hertil kommer cirka 500 millioner kroner til kulturområdet samt en ramme til sårbare, mennesker med handicap, børn, unge og ældres trivsel.
HORESTA: Sommerpakken er ingen redningsplanke
Den nye aftale mellem hovedparten af partierne på Christiansborg modtages ikke med kyshånd af brancheforeningen, HORESTA. ”Med nattens politiske aftale om at udfase de statslige kompensationsordninger fra 1. juli bringes tusindvis af virksomheder i overhængende fare for konkurs,” mener HORESTA.
Herfra siger politisk direktør, Kirsten Munch: ”Virksomhederne har igen og igen fået at vide, at hånden ville blive holdt under de erhverv, som har båret de tungeste byrder under coronakrisen. Men med nattens aftale bliver kompensationen markant forringet på et tidspunkt, hvor vi er lammet af flere restriktioner end nogensinde.”
Alene hotel- og restauranterhvervet har ifølge HORESTA under coronakrisen mistet omsætning for over 30 milliarder kroner og antallet af beskæftigede er faldet med 16.000.
”Kompensationsordningerne har indtil videre forhindret en bølge af konkurser. Men virksomhederne har selv måttet betale en meget stor del af regningen – og gør det stadig. Nu er vi i gang med en genåbning, men på grund af en lang række restriktioner og fortsatte grænselukninger er omsætningen i langt de fleste virksomheder meget langt fra normalen, og sådan vil det være i lang tid fremover,” siger Kirsten Munch.
HORESTA påpeger også, at udover at stoppe de generelle kompensationsordninger fra 1. juli, lægges der i aftalen op til at fortsætte støtten til de særligt hårdt ramte virksomheder i yderligere tre måneder. Men kravet er som minimum et omsætningstab på 45 procent.
”Den fortsatte kompensation til særligt udsatte virksomheder er en markant forringelse af de nuværende ordninger, og den stopper med udgangen af september – selvom der vil være virksomheder, som må forvente omsætning langt under det normale i både halve og hele år,” siger Kirsten Munch og fortsætter:
”Sommerpakken skyder med spredehagl. Der er brug for en langt mere målrettet kickstart og af helt andre dimensioner.”
Vigtigt at hjælpe virksomheder der lever af udenlandske turister
I en kommentar til aftalen om sommer- og erhvervspakken, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse:
”Vi glæder os over en bred politisk aftale om en sommerpakke, nye eksportinitiativer og udfasning af kompensationspakkerne. Nu venter så udmøntningen af de forskellige initiativer, og Dansk Erhverv er naturligvis klar med forslag til, hvordan der kommer mest mulig effekt af initiativerne.
Ser vi på kompensationspakkerne, så skal de naturligvis udfases. Men det er vigtigt at holde fast i, at så længe, virksomhederne er ramt af restriktioner, lige så længe skal der være en passende kompensation,” siger Brian Mikkelsen og tilføjer:
”Med denne nye aftale stopper de generelle hjælpepakker 1. juli, og det er intentionen, at de skal erstattes med nye, tilpassede ordninger, som er særligt fokuserede på udsatte virksomheder og brancher. Den model er vi bekymrede for, da mange virksomheder – især de, der lever af udenlandske turister – risikerer at opleve lange skadesvirkninger, så det er vigtigt, at snittet for yderligere hjælp lægges helt rigtigt.”
Forlængede lånevilkår i Rejsegarantifonden
I en pressemeddelelse fra Finansministeriet om den nye aftaler siger finansminister Nicolai Wammen, at den nye sommer- og erhvervspakke blandt andet ”skal understøtte de sektorer, der fortsat kæmper med at komme tilbage. Det gælder blandt andet oplevelsesøkonomien, herunder hoteller og restauranter.”
Aftalen omfatter også Rejsegarantifonden. I aftaleteksten står der således: ”Garantiordningen i Rejsegarantifonden med et loft på 1,5 milliarder kroner videreføres til 30. september 2021. Den afsatte tabsramme på 300 millioner kroner forlænges tilsvarende, og tabsrammens udløb forlænges indtil den 1. januar 2024.”
Hele aftaleteksten kan ses via dette link til Finansministeriet.
Relaterede artikler:
Millioner skal få danskerne til at holde ferie hjemme