Et TGV-tog på Montparnasse-stationen i Paris. Wikipedia-foto: SeeSchloss.

Højhastighedstog får bøde for at køre kat ihjel

De statslige franske jernbaner har fået en bøde på 15.000 kroner for ikke at have tilbageholdt et højhastighedstog, så en undsluppen kat, der gemte sig under toget, kunne returneres til sin ejer.

I starten af januar i år skulle katten Neko med sine ejere, en mor og hendes 15-årige datter, køre med et af de franske højhastighedstog, TGV (Train à Grande Vitesse), fra Paris til Bordeaux.

TGV-toget skulle afgå fra Gare Montparnasse, en af Paris’ seks store togstationer; herfra afgår blandt andet TGV-togene mod Bordeaux, Rennes og Nantes. Ulykkeligvis slap Neko ud af sin transportkasse og sprang ned under det ventende TGV-tog.

Mor og datter alarmerede personale fra det nationale franske jernbaneselskab SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français), men da katten ikke kunne lokkes frem, blev toget sendt afsted – og katten omkom.

Ejerne af katten klagede til SNCF, sagen spredte sig på sociale medier og blev taget op af en fransk dyrevelfærdsorganisation, 30 Millions d’Amis, der politianmeldte SNCF, skriver blandt andet hjemmesiden RailTech.

2.000 euro i bøde og dårlig PR
Sagen endte i en domstol, der idømte SNCF hvad der svarer til 15.000 kroner, 2.000 euro, for ubevidst at have bragt et dyrs liv i fare.

Sagen har ifølge RailTech vakt stor opmærksomhed i Frankrig med megen omtale i både rigtige og på sociale medier. En række kendte franske dyrevenner har kritiseret SNCF for ikke at tilbageholde toget, indtil katten var kommet ud fra sit skjulested.

Den franske retsinstans sagde i sin kendelse, at SNCF’s ”modvillighed mod at afsætte personale til at finde katten udgjorde en fejl,” skriver blandt andet det franske medie Ouest France.

De franske TGV-tog kører årligt med over 100 millioner passagerer. Der er højhastighedsruter til en række store franske byer, ligesom der køres højhastighedstog fra Frankrig til flere nabolande – den mest berømte rute er nok fra Paris under Den engelske Kanal til London.

 

Relaterede artikler:

Europæisk højhastighedstog på pause – flere ekstra fly

Dansk rejsebureauchef fik fransk turismemedalje

Togselskab vil fordoble antallet af passagerer