Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies. (Foto: Spies)

”Hold da op det var en hård tid”

DRs nye dokumentarserie ’Cash’ gav administrerende direktør Jan Vendelbo fra Spies et gensyn med den svære tid i foråret 2020, hvor COVID-19 for en stund satte en stopper for rejsebranchen.

Onsdag aften havde DR premiere på dokumentarserien ’Cash’, der giver et indblik i rejsebranchens svære kår i løbet af COVID-19-pandemien, hvor nedlukninger, forsamlingsforbud og restriktioner for en tid gjorde det umuligt at fortsætte forretningen som normalt.

Serien er på fire afsnit, og den er instrueret af de prisvindende dokumentarister Mikala Krogh og Eva Mulvad. Sidstnævnte har efterfølgende udtalt, at dokumentaren dybest set handler om, hvordan mennesker reagerer, når deres verden forandrer sig drastisk på kort tid.

I serien inviteres seerne med indenfor hos blandt andet Spies, Sunclass Airlines og Petter Stordalen, imens COVID-19-smitten spreder sig, rejserestriktioner umuliggør driften og alt det, der er blevet bygget op, er i fare for at styrte sammen.

En udfordrende tid
Administrerende direktør Jan Vendelbo fra Spies Rejser fortæller til STANDBY.dk, at rejsebureauet indtil videre særligt har fået kommentarer fra folk, der har streamet serien på DRTV, hvor den har været tilgængelig siden fredag i sidste uge.

”De folk, som har set serien på forhånd, har kommenteret den, og de har generelt syntes, at det har været superinteressant at kunne få et indblik i, hvor utroligt udfordrende det har været.”

Han fremhæver selv historien om Helle, der var stewardesse ved Spies’ flyselskab Sunclass Airlines i 31 år, men blev afskediget som følge af pandemien som ”en meget, meget fin historie”, der illustrerer den svære situation, som branchen pludseligt befandt sig i.

Følelsesladet gensyn
På spørgsmålet om hvordan det var at genopleve de dage i det tidlige forår 2020, hvor virussen spredte sig meget hurtigt, og situationen blev forværret dag for dag, svarer Jan Vendelbo, at det var følelsesladet.

”Når man står midt i nogle ting, lægger man ikke altid mærke til det. Vi kom lige fra en konkurs og havde fået nye ejere, og troede, at nu skulle vi bare køre på, og så tre måneder senere kom corona, hvor vi måtte kæmpe dag for dag.”

”Det bliver det normale, og så kæmper man bare med det, men når man ser det nu og tænker tilbage, indser man, at hold da op det var en hård tid. Det vækker masser af følelser.”

Enormt svært
Han understreger, at en af de svære ting under pandemien var, at det virkede som om, at der hele tiden dukkede nye forhindringer op, som satte en stopper for den udvikling, der var blevet sat i gang.

”Man troede, at nu vendte det, men så kom der omikron eller noget andet. Det var stop and go og så stop igen, som man levede med hele tiden. Det var enormt svært. Man var nødt til at vænne sig til at fokusere på det, som man kunne gøre noget ved.”

”Heldigvis kom vi godt igennem,” tilføjer administrerende direktør Jan Vendelbo fra Spies Rejser.

 

Relaterede artikler:

DR-serie skildrer COVID-19-krisen i rejsebranchen

Spies-regnskab: ”Bedre end vi havde frygtet”

Rejsekongens fald: Bravo Tours i fokus i TV-program