Horesta efterlyser fakta om restaurationsbranchen

Jens Zimmer Christensen.

Jens Zimmer Christensen.

DEBAT: En pressemeddelelse fra SKAT beviser ikke, at restaurationsbranchen er præget af lyssky metoder og at der er sammenhæng mellem ulovligheder og antallet af medarbejdere organiseret i en fagforening, skriver Horestas formand i dette debatindlæg.

Af Jens Zimmer Christensen,

”Standby.dk citerede onsdag en artikel fra TV2’s hjemmeside, hvori jeg udtaler mig om svindel blandt medarbejderne i restaurationsbranchen. I den oprindelige artikel udtaler arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, at restaurationsbranchen er præget af lyssky metoder. Han udtaler desuden, at problemerne blandt andet skyldes den manglende organisering af medarbejderne.

I artiklen efterlyser jeg dokumentation for Henning Jørgensens påstande, og den forsøger standby.dk så at levere. Dog uden det store held. Standby.dk dokumenterer noget andet end det, jeg efterlyser, og dokumentationen kan så i øvrigt ikke bruges til ret meget.

Standby.dk citerer en pressemeddelelse fra SKAT, der er udsendt for nylig efter gennemførelsen af en razzia i branchen. Pressemeddelelsen omtaler, at ”64 af de 219 besøgte restauranter havde ikke orden i regnskabet, og 28 af de 792 antrufne medarbejdere modtog offentlige ydelser som f.eks. dagpenge eller bistandshjælp.”

I Horesta har vi aldrig lagt skjul på, at der er brodne kar i branchen. Derfor er det ikke dokumentation for det, jeg efterlyser. Jeg beder Henning Jørgensen dokumentere, at branchen er præget af lyssky metoder, og at der er en sammenhæng mellem ulovligheder og antallet af medarbejdere organiseret i en fagforening.

Når standby.dk omtaler pressemeddelelsen fra SKAT, så er den heldigvis ikke et billede på, hvordan forholdene i branchen er generelt. Blandt andet på vores opfordring bruger SKAT sine kræfter fornuftigt ved først og fremmest at koncentrere indsatsen om de virksomheder, hvor der er begrundet mistanke om uregelmæssigheder. Derfor lyder det meget voldsomt, når de opgør resultaterne af deres razziaer. De glemmer nemlig at fortælle, hvordan målgruppen så ud, før de gik i gang. At sidestille en pressemeddelelse fra SKAT med ”videnskabelige undersøgelser” er derfor helt hen i vejret – selv i agurketiden.”