Hovedparten af HORESTA’s medlemsvirksomheder blandt andet for eksempel restauranter og hoteller er ikke interesseret i at indefryse en del af el- og gasregningen. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

HORESTA-medlemmer vil ikke indefryse regninger

Fra 1. november blev det muligt at indefryse en del af el- og gasregningen, men 95 procent af HORESTA’s medlemmer takker nej. ”De vil ikke stifte ny gæld,” siger cheføkonom i HORESTA.

Som håndsrækning til private og virksomheder vedtog flertal i Folketinget, at det fra 1. november skulle være muligt at indefryse en del af el- og gasregningen.

Men i en ny medlemsanalyse fra HORESTA svarer virksomhederne over en bred kam, at tilbuddet ikke er interessant. Brancheforeningen har cirka 2.000 medlemmer blandt hoteller, restauranter og andre aktører i turisme- og oplevelseserhvervet.

Muligheden kommer i en tid med mange ubekendte, hvor det skulle være muligt for blandt andet hoteller, restauranter og så videre at budgettere med 2021-priser, mens alt over dette niveau kunne blive optaget som et lån. Det skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

Blot fem procent af de cirka 2.000 medlemsvirksomheder finder det interessant. Og det kan der være flere grunde til, siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

Vil ikke stifte ny gæld
”Først og fremmest ønsker virksomhederne ikke at stifte ny gæld efter to års pandemi, hvor rigtig mange har været i banken, brugt af opsparingerne eller lånt i bygningerne,” siger Jonas Kjær og fortsætter:

”Og i modsætning til situationen under coronaen, er virkeligheden nu væsentlig anderledes. For mens det dengang var restriktioner, der stod i vejen for omsætning, er det nu konjunkturerne.”

HORESTA påpeger, at både energi- og elpriser i dag er på et lavere niveau end i slutningen af sommeren/starten af efteråret, da Folketingsaftalen blev indgået. Derfor er forskellen på priserne i dag og fastlåsningstidspunktet sidste år ikke så betragtelig som tidligere.

”Initiativet er tænkt som et værktøj til budgettering og en måde så virksomhederne kunne få noget likviditet. Men virkeligheden har overhalet forslaget,” siger Jonas Kjær og tilføjer:

“El og energi er dog langt fra de eneste udgiftsposter, der er vokset, og der består stadig en politisk opgave i at sikre profitable virksomheder. Det kan være ved at rydde op i virksomhedernes rammebetingelser med bureaukrati, moms, skatter og afgifter, som gør det dyrt og besværligt at drive virksomhed.”

 

Relaterede artikler:

HORESTA-formand: ”Vi har en kæmpe formue”

Ny dansk bookingportal har 10.000 hotelværelser

Kendt kroejer i Folketinget for Moderaterne