Der vil i stigende grad blive behov for flere medarbejdere, efterhånden som restauranter, hoteller og så videre genåbner. Arkivfoto fra Odense Congress Center.

HORESTA: Stor forskel på efterspørgsel til nye jobs

Med et samfund på vej mod gradvis genåbning, bliver der igen behov for flere ansatte i hoteller, restauranter og andre serviceerhverv. Men der bliver forskel i efterspørgslen, vurderer HORESTA.

Jobindex og andre jobportaler melder om stigende efterspørgsel på arbejdskraft. Det gælder ikke mindst i hotel- og restauranterhvervet. Den udvikling satte TV 2 News mandag fokus på, blandt andet med et interview med HORESTA’s administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

HORESTA-direktøren sagde til News, at hun ikke forventer stor aktivitet frem mod åbningen af udeserveringen den 21. april. Først når der åbnes for indendørsservering den 6. maj, kan der forventes stigende efterspørgsel efter nye medarbejdere, skriver HORESTA’s nyhedsbrev.

”Derudover vil der være stor forskel på, hvor hurtigt virksomhederne vil få brug for mere arbejdskraft,” vurdererede Katia K. Østergaard i sit interview og tilføjede:

”Der vil helt sikkert være behov for mange medarbejdere i forbindelse med genåbningen den 6. maj, og det hænger jo sammen med, at branchen har været lukket ned igennem ekstremt lang tid. Mange medarbejdere har været på lønkompensation, men branchen har desværre også måttet afskedige rigtig mange. Det er klart, at nogle af dem, vil der være behov for at kunne ansætte igen.”

21.300 færre jobs i branchen
HORESTA har cirka 2.000 medlemmer blandt hoteller, restauranter, turismebranchen og så videre. HORESTA har tidligere oplyst, at ved årsskiftet til i år beskæftigede virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet 21.300 færre end et år tidligere. Det svarer til, at næsten hver femte ansatte i erhvervet er væk.

Sidst i marts kom den større genåbningsplan for Danmark. Den omfatter blandt andet, at fra 21. april åbnes der – mod forevisning af coronapas – for udendørsservering på restauranter og cafeer og så videre. I anden omgang åbnes 6. maj – også for indehavere af coronapas – for indendørs servering på restauranter og cafeer med videre.

Katia K. Østergaard sagde i mandagens interview med TV 2 News, at der vil være stor forskel på efterspørgslen i de enkelte dele af erhvervet.

”Tager vi for eksempel hotellerne, så er der i øjeblikket ingen mødeaktivitet og ingen udenlandske turister, så her vil behovet i første omgang ikke være stort. På restauranterne vil man nok tage medarbejdere ind fra lønkompensation, og forhåbentlig kommer der da et tidspunkt, hvor der bliver så travlt, at der vil være behov for at ansætte yderligere”, sagde HORESTA-direktøren.

Relaterede artikler:

Nødråb fra en branche i koma

”Jeg troede jeg var færdig med branchepolitik”

Brancheforeninger kritiserer genåbningsaftalen

Turismebranchen søger mest lønkompensationen