Dagens politiske aftale om at udskyde tilbagebetaling af momslån er et skridt i den rigtige retning, siger HORESTA, der har over 2.000 medlemmer i hotel-, restaurant- oplevelses- og turismebranchen. Arkivfoto fra HORESTA.

HORESTA tilfreds med udskudt tilbagebetaling

Statens rentefrie momslån forlænges til april, og der bliver mulighed for afdrag i to år og lån i op til seks år. ”Flere virksomheder har ikke haft mulighed for at tjene til tilbagebetalingen,” siger HORESTA.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget er i dag blevet enige om blandt andet at udskyde tilbagebetalingsfristen for momslån, der forfalder 1. november i år, til den 1. februar næste år, således at de nu først skal tilbagebetales den 1. april 2022.

Dermed udskydes tilbagebetalingsfristerne for godt 61.000 lån for samlet knap 21 milliarder kroner med to og fem måneder. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Under Corona-krisen har moms- og a-skatte-lånene til erhvervslivet været en afgørende redningskrans, som har holdt mange i turisme- og oplevelseserhvervet fra at lukke. De første tilbagebetalingsdatoer af lånene bliver nu rykket fra november og februar til april, og det glæder HORESTA.

I en pressemeddelelse fra brancheforeninger siger politisk direktør, Kirsten Munch: ”Vi glæder os over, at politikerne har lyttet til et samlet erhvervsliv om, at den hidtidige tilbagebetalingsmodel var urealistisk. Med dagens politiske aftale får virksomhederne længere tid til at tjene de nødvendige penge.”

De første tilbagebetalinger af moms- og a-skatte-lånene falder nu med den nye politiske aftale fra Christiansborg den 1. april næste år, og herefter kan virksomhederne få en afdragsordning på Skattekontoen i op til to år med en rente på 0,7 procent pr. måned.

Regeringen vil herudover forlænge garantiordningerne i Vækstfonden til udgangen af i år, som kan give mulighed for at yde lån i op til seks år for de hårdest ramte virksomheder, der ikke kan få banklån på sædvanlige markedsvilkår, påpeger HORESTA.

Vi ville hellere have haft rejsebureauernes model
HORESTA understreger dog, at der er store forskelle fra dagens vedtagne model til, hvad HORESTA i samarbejde med Danmarks Restauranter & Cafeer, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Dansk Industri havde foreslået efter inspiration fra rejsebureauerne.

”Rejsebureauerne har fået en attraktiv låneordning gennem Rejsegarantifonden, som der ikke har været politisk vilje til at kopiere, fordi moms-/skatteordningen er for alle virksomheder i dansk erhvervsliv.

Derfor er der fortsat brug for e målrettede løsninger for at sikre de hårdest ramte virksomheder som eksempelvis de store kongres- og messecentre, hvor det tager længere tid at få forretningen tilbage,” siger Kirsten Munch.

Hele pressemeddelelsen om dagens politiske aftale kan ses via dette link til Skatteministeriet, klik her.

Relaterede artikler:

Alternativet er virksomhedslukninger og konkurser

Brancheorganisationer ønsker løsning for gæld

”Disse tabstal går ikke næste år”