Hotelbranchen søger forgæves nye medarbejdere

I en analyse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen er kokke, tjenere, serveringsmedarbejdere og pizzabagere alle på en Top 25 over job, hvor erhvervslivet oplever rekrutteringsproblemer.

 

Statistikken dækker de sidste fem uger af 2011 og de første 11 uger af 2012. I denne periode har 154 virksomheder forgæves forsøgt at ansætte en tjener. Det paradoksale er, at 2.431 personer på samme tidspunkt her været tilmeldt arbejdsløshedssystemet som interesserede i netop et tjenerjob, noterer hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening, Horesta.

 

Når det gælder kokkene har virksomhederne 50 gange søgt forgæves, mens 1.441 er tilmeldt som ledige kokke.

 

”Det kan virke uforståeligt, at erhvervet har svært ved at finde arbejdskraft i en tid med så stor arbejdsløshed. Men det er et faktum, at nogle typer af virksomheder selv i øjeblikket har svært ved at få besat bestemte typer job,” siger hoteldirektør Jens Zimmer Christensen, formand for Horesta.

 

Han peger på flere grunde til den aktuelle ubalance.

 

”Når det gælder tjenerfaget, er der stor forskel på kvalifikationerne og erfaringerne. Hvis en gourmetrestaurant skal bruge en tjener, kan man jo ikke ansætte en ung på 20 år uden faguddannelse,” siger Jens Zimmer Christensen.

 

Horestas formand siger, at arbejdskraftens mobilitet også kan være en hindring. Mange ønsker ikke at flytte eller køre mange kilometer til og fra arbejde.

 

”Det bliver en endnu større udfordring i fremtiden at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det vigtigt, at disse ubalancer bliver minimeret. Der er brug for flere faglærte, og der er brug for en større grad af mobilitet på arbejdsmarkedet,” siger Jens Zimmer Christensen.

Skrevet af redaktionen