Hotelejer kræver 194 mio. kr. af stor hotelkæde

first hotel østerportHOTELLER: 194.183.182 kr. – så meget kræver ejerne af Hotel Østerport i København fra norske First Hotels, efter First i maj i år trak sig som operatør af hotellet – selv om First, ifølge Hotel Østerport, havde kontrakt om at drive hotellet til 2024. Parterne mødes i dag.

Tirsdag i denne uge sendte Hotel Østerports advokat anbefalet brev til bl.a. ejeren af First Hotels, Asmund Haare, med det store millionkrav. First Hotels har også virksomheden Tribe Invest, der driver kædens hoteller, typisk et Tribe-selskab til hvert hotel.

Selskabet, der indtil maj drev Hotel Østerport, hed Tribe Express Copenhagen. Efter First Hotels trak sig som operatør af Hotel Østerport, blev Tribe Express Copenhagen erklæret konkurs.

First Hotels kunne ikke blive enige med ejerne af Hotel Østerport om en lavere husleje for det 170 værelser store trestjernede hotel. Derfor indstillede First Hotels i februar betaling af den månedlige husleje på ca. en mio. kr. First Hotels har også ønsket lavere huslejer for andre af sine danske hoteller. Også Hotel Neptun i København er ophørt med at have First Hotels som operatør.

Kommanditselskabet K/S Oslo Plads ejer Hotel Østerport, hvis formand er Henrik Busch, der også er medejer af K/S Oslo Plads.

Henrik Busch siger til standby.dk, at First/Tribe havde kontrakt om at drive Hotel Østerport frem til 2024, hvilket Asmund Haare tidligere har afvist.

”Det samlede huslejebeløb frem til 2024 er de 194 mio. kr. Tribe Invest har en selvskyldnerkaution, hvis man misligholder kontrakten ved f.eks. ikke at betale husleje. Indtil videre har Hotel Østerport 27,8 mio. kr. til gode hos Tribe. Det har vores advokat bl.a. skrevet til Asmund Haare og de øvrige bestyrelsesmedlemmer i Tribe Invest,” siger Henrik Busch til standby.dk

I en kommentar siger Stephen Meinich-Bache, adm. direktør for Tribe Hotels, til standby.dk:

”Vi opfatter det modtagne krav som forsøg på at flytte fokus væk fra kommanditselskabet K/S Oslo Plads’ egne problemer. Vi har læst i årsregnskabet for K/S Oslo Plads, at det er sat under administration, hvor 1. prioritets panthaver modtager alle indtægter i K/S Oslo Plads. Dette indikerer, at selskabet har støt kurs mod skifteretten. Vi har gennem lang tid forsøgt at komme i konstruktiv dialog med K/S Oslo Plads, men hidtil uden held.”

I en kommentar til dette, sagde Henrik Busch onsdag aften:

”First har begået noget ansvarspådragende og sat udlejer i en situation, som nødvendiggør tæt dialog med sine finansieringskilder ved at ”løbe fra regningen.” Vi har god dialog med vores bagland, og jeg forstår ikke, at det ikke er muligt med dialog mellem First og ejerne – vi har rent faktisk aftalt møde torsdag (i dag, red). Jeg kan dokumentere, at vi som udlejer igen og igen har taget initiativ til dialog og møder.”

”Men at kræve huslejenedsættelse på op mod 59 pct. er overdrevet – hvis man ønsker en konstruktiv dialog om løsninger i en så alvorlig sag, som kan betyde at en hel hotelkæde kan vælte på sigt.”

First Hotels solgte i juni to af sine danske hoteller, Skt. Petri og First Vesterbro, samt et hotel i Stockholm til en anden stor norsk hotelkæde, Choice, som dermed vender tilbage til Danmark.

I forbindelse med den handel, oplyste den norske finansavis, Dagens Næringsliv, til standby.dk, at ifølge dens beregninger var den samlede salgspris for de tre hoteller ca. 2,3 milliarder norske kr. Gælden i de tre First-hoteller, Choice købte, er 1,7 milliarder svenske kroner. Så samlet gav salget af de tre hoteller First en halv milliard norske kr.