HORESTA har cirka 2.000 medlemsvirksomheder blandt hoteller, restauranter og andre aktører i oplevelses- og turismebranchen i Danmark. Arkivfoto: HORESTA.

Hoteller og restauranter tabte milliardbeløb i maj

Trods mere genåbning faldt hotellernes omsætning i maj 44 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik. ”Krav om coronapas har gjort det svært at få gang i omsætningen,” siger HORESTA.

Det danske hotel- og restauranterhverv manglede 1,5 milliarder kroner i omsætning i den første hele måned, maj, efter genåbningen. Hotelbranchens samlede omsætning var 44 procent lavere end i maj 2019, mens restauranterhvervet lå 18 procent under niveauet fra maj 2019, skriver HORESTA.

Dermed bidrog genåbningen kun i begrænset omfang til at rette op på de store økonomiske følger af coronakrisen.

”Der er mange årsager til, at omsætningstabene fortsat er store. Men der er ingen tvivl om, at især kravet om coronapas har gjort det svært at få gang i omsætningen tilbage på sporet. Rigtig mange vælger at droppe restaurantbesøget, fordi det er for besværligt,” siger Jonas Kjær, der er cheføkonom i HORESTA.

Han peger også på manglende udenlandske turister og få forretningsturister som en væsentlig årsag til den lavere omsætning.

”Hotellerne er ramt fra flere sider. Mange af dem af, at de udenlandske turister endnu ikke er vendt tilbage. Derudover er de fleste hoteller helt afhængige af, at aktiviteten i samfundet kommer op i gear igen. Det gælder særligt møde- og selskabsbookinger,” siger Jonas Kjær.

I alt har branchen i de første fem måneder af i år mistet 12 milliarder kroner i omsætning, og en endnu ikke offentliggjort medlemsundersøgelse fra HORESTA viser, at det tab vil vokse yderligere over sommeren.

Gavekort skal hjælpe dansk turisme
HORESTA har netop lanceret sit eget gavekort til virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet. Ikke-HORESTA aktører kan mod betaling og kommission komme med under muligheden.

Under corona-pandemien er brancheforeningen blevet kontaktet af et hav mange af store private virksomheder, institutioner og organisationer og så videre, som ønskede at bidrage til at hjælpe turisme- og oplevelsesvirksomhederne ud af krisen.

Som noget særligt er det nemlig i år muligt at forære medarbejdere, medlemmer eller øvrige interessenter et skattefrit gavekort på 1.200 kroner, som udelukkende kan bruges i turisme- og oplevelseserhvervet.

HORESTA Gavekort er, ifølge brancheforeningen, den billigste løsning på markedet, for fokus er nemlig på, at omsætningen skal havne i erhvervet.

Relaterede artikler:

VisitDenmark-formand: 2021 måske værre end 2020

Stor forskel på danskernes feriefavoritter i Danmark

”Vi har en ordentlig stak direktørkandidater”