Hurtigruten fejrer 120 år med familiefest

vesteraalenSøndag den 2. juli 1893 klokken 08.30 lagde DS Vesteraalen for første gang fra kaj ved Brattøra i Trondheim med kurs mod Hammerfest.

67 timer senere lagde den til kaj – 30 minutter før den annoncerede tid. Hurtigruten var oprettet. Tirsdag 2. juli 2013 er det 120 år siden starten, og Hurtigruten ASA markerer mærkedagen med et større arrangement på Trondheim havn.

Det blev starten på det, som mange mener, var en kommunikationsmæssig revolution. Norskekystens mange bopladser blev knyttet sammen. Postgangen som fra Trondheim til Hammerfest om vinteren kunne bruge måneder var reduceret til få dage med Hurtigruten, som bragte mad og gods til udkanterne, men også livstegn fra savnede slægtninge.

Bergen blev endepunkt i syd, mens Kirkenes kom ind i planen i 1914. Totalt har 70 skibe gjort tjeneste i Hurtigruten gennem årene.

I dag indgår 11 skibe i ruten, som anløber 34 havne hver dag 365 dage om året og er internationalt kendt som ’Verdens smukkeste sørejse’. Hurtigrutens rolle er fortsat med kombinationen gods, lokalrejsende og Norges bedst kendte internationale varemærke.

Det er MS Kong Harald, som er på nordgående i Trondheim på jubilæumsdagen. MS Vesterålen er sydgående 2. juli. Der vil være åbne skibe fra kl. 09.00 og tilbud om frokost til 120 kroner. Det er også salg af hurtigruterejser på kajerne til lav pris. 1.893 kroner til Bergen eller Bodø og halv pris tur/retur til Kirkenes. Der er underholdning af kendte kunstnere og festtaler.
Dagen fejres ombord på alle 11 skibe med kager og kaffe i 11 havne langs kysten. I Qeqertarsuaq på Grønland, hvor MS Fram sejler for tiden, vil indbyggerne blive inviteret på kaffe og kage på kajen.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.