Hurtigrutens ekspeditionsskibe bliver el-drevne

hurtigruten-el-skibDe nye skibe, som bygges på norske Kleven Verft, bliver de første ekspeditionsskibe i verden med ægte hybridfremdrift, oplyser Hurtigruten.

”Beslutningen om hybridløsning er en milepæl i selskabets mål om at kunne sejle med de første helelektriske ekspeditionsskibe i Arktis og Antarktis. Det er hævet over enhver tvivl, at fremtidens skibsfart er både stilfærdig og fru for udslip. Vi vil bruge vores nye ekspeditionsskibe som isbrydere for den nye teknologi og vise verden at hybriddrift på store skibe er muligt allerede nu”, siger koncernchef i Hurtigruten Daniel Skjeldam.

Allerede i første fase vil den nye hybridteknologi gøre det muligt at sejle helelektrisk i 15-30 minutter. Alligevel er det den totale besparelse, som er vigtigst. Teknologien i kombination med udformning af skrog og energieffektivisering ombord, reducerer brændstofforbruget og CO2-udslippet fra skibene med 20%. Det svarer til godt 3.000 tons CO2 pr år.

Det kræver betydelig energi at drive et passagerskib, og så langt er teknologien endnu ikke med hensyn til at drive et hurtigruteskib udelukkende ved elektrisk kraft.

Hybridløsningen udvikles af Rolls Royce, men også norske Bellona har været central i projektudviklingen: ”Det er historisk for norsk skibsfart og norsk maritim teknologi. Batteridrift i så store skibe viser, at batterierne er kommet for at blive ombord og vi er endnu kun ved begyndelsen”, siger Bellonas Frederic Hauge.

Hurtigrutens nybygningsprojekt er selskabets største enkeltinvestering nogensinde. Aftalen med Kleven Verft inkluderer bygning af to ekspeditionsskibe med plads til 530 passagerer. Kontrakten inkluderer option på yderligere to skibe.

Det første skib, som skal være klart inden udgangen af 2018, udstyres med en elektrisk hjælpemaskine, som vil give en reduktion i CO2-udslippet på 20%.

Skib nummer to skal efter planen udstyres med en ren hybridmotor, som kan drive skibet på helelektrisk kraft over længere distancer i fjorde, i havn og ikke mindst i følsomme områder.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.