Hvad gør vi ved vulkansk aske?

Konferencen er et resultat af kriserne i april og maj, hvor askeskyer fra den islandske vulkan Eyjafjallajokull tvang fly til at blive på jorden så tusinder af passagerer strandede i op til en uge og enkeltte endnu længere.

Eksperter fra regeringer, internationale organisationer, fly-producenter og flyselskaber mødes i Keflavik den 15. – 16. september.

"Det skulle give nogle klare indikationer af, hvor verdenssamfundet er på vej hen for at sikre en minimering af effekten af fremtidige vulkanudbrud”, siger Henry Gaudry, præsident for European Volcanological Society.

Lukningen af størstedelen af det europæiske luftrum har kostet flyselskaberne mere end 1,7 milliarder dollar i tabt omsætning og eksperterne regner med endnu større tab ved udbrud af vulkaner som p.t. ’sover’ eller blot er lettere aktive både i Europa, Sydamerika, Asien og det østlige Rusland.

Konferencens arrangører Islands Keilir Aviation Academy, siger, at konferencen har til formål at fastlægge hvem, der skal gøre hvad ved et kommende udbrud for at reducere skaderne i branchen.

Skrevet af Flemming Juul