Hvad sker der når hjælpepakkerne udløber?

AKTUEL KOMMENTAR: Hvis København som konferenceby stadig skal være attraktiv, kræver det hjælp fra regeringen til en særlig udsat branche, mener Peder Andersen fra DIS Congress Service.

Af Peder Andersen, administrerende direktør, DIS Congress Service A/S

Hvilken fremtid er der for internationale kongresser i Danmark, hvis ikke der kommer mere hjælp til branchen?

Den seneste opgørelse over byer med flest afholdte Internationale kongresser i 2019 viser, at København var nummer 12 – (ICCA) – et virkeligt flot resultat, som vi fortsat gerne skulle holde ved.

Dette giver mange penge til statskassen og giver virkelig mange danske arbejdspladser. En kongresgæst har i gennemsnit et døgnforbrug på 3.300 kroner. Dette er noget mere end en tysk sommerhusturist!

Fyringer i vente
Hjælpepakkerne udløber snart, og de hjælper branchen, men hvad sker der, når de udløber 29/8?

Hvis de ikke forlænges, vil vi indenfor konferencesteder, hoteller, bureauer og andre virksomheder, som er afhængig af kongresindustrien, se mange medarbejdere blive fyret.

Peder Andersen, Adm. direktør DIS Congress Service A/S. (Privatfoto)

Allerede nu betales der et store beløb for at beholde medarbejderne, selvom der er lønkompensation. Virksomhederne betaler typisk 6.000 – 15.000 kroner per medarbejder per måned uden af kunne bruge deres arbejdskraft.

Der er ingen indtægter, da alle kongresser og møder er flyttet til senere og i værste tilfælde helt annulleret. Senest er den sidste kongres i 2020 lige blevet flyttet til 2021, da sundhedspersonalet ikke må deltage på kongresser i resten af 2020.

Dette gør, at mange virksomhedsejere bruger deres opsparing og pensioner til at holde virksomheder kørende og opretholde arbejdspladserne.

Hjælp til udsatte brancher
Der er behov for, at regeringen igen vurderer, hvordan der kan hjælpes særligt udsatte brancher resten af 2020.

Vi ser desværre allerede nu hoteller og andre virksomheder gå konkurs og derved sætte medarbejdere på gaden og efterlade leverandører uden betaling for leverede ydelser.

Der er behov for at ryste posen igen Mette Frederiksen, og seksdagesreglen hjælper ikke nogen.