København tjener mere på krydstogter end forventet

Krydstogtsgæsterne vil lægge 74,4 % flere kroner i direkte omsætning end sidste års estimater.

 

Den totale turistøkonomiske omsætning, som følge af krydstogtgæsternes og besætningernes forbrug i København, blev i 2011 målt til 827 mio. kr., en stigning på 74,4 % sammenlignet med 2010. Det fremgår af den årlige krydstogtsundersøgelse for 2011.

 

Årsagen til væksten på 74,4 % er dels en stor stigning i passagerer fra 2010 til 2011, dels en stigning i passagerernes gennemsnitlige forbrug i København.

 

Bo Nylandsted Larsen, chef for Cruise Copenhagen Network under Wonderful Copenhagen, forklarer:

”Stigningen skyldes dels flere og større skibsanløb, dels en opskrivning fra det tidligere estimerede resultat.”

 

De større turismeindtægter kommer bl.a., fordi krydstogtgæster, der starter og slutter deres rejse i København, tilbringer flere overnatninger i den danske hovedstad. Det giver større direkte indtægter til hoteller, restauranter og forlystelser.

 

Nordeuropa er tredjestørste krydstogtregion i verden efter Caribien og Middelhavet. København er næsttravleste krydstogtshavn i Nordeuropa efter Southampton. En gennemsnitsberegning siger, at hvert anløb giver ca. 4 mio. kr. til København.

 

København bidrager også til vækst i de danske havne udenfor København, hvor antallet af krydstogtsanløb generelt er fordoblet fra 2010 til 2012.

 

Cruise Copenhagen Networks samlede indsats ses ved den stadige vækst i antallet af krydstogtskibe og passagerer til København – fra 2005 til 2012 har væksten i København været 96 pct. Det svarer til 375 skibe med 840.000 forventede passagerer i 2012.

 

Århus Havn er blandt de danske havne, som i disse år udvider kapaciteten og gør sig klar til at modtage flere og større skibe. Og de store investeringer skal tjenes hjem igen, bl.a. ved at tiltrække flere krydstogtsskibe.

 

”Jeg tænker ikke, at Århus står i skyggen af København,” siger Århus Havns markedschef Nicolai Krøyer, og fortsætter: ”Jeg tænker, at København som en af Nordeuropas førende krydstogtsdestinationer kan tiltrække skibe til regionen. Og når skibene kommer, kan vi også få indtjening på dem.”

 

Også Bornholm, som siden sidste år har fordoblet Rønnes antal af krydstogtsanløb fra 52 i år, har glæde af netværkets aktiviteter, ligesom Skagen melder om 12 anløb i 2012 med flere i vente i de kommende år.

Skrevet af redaktionen