Før de må gå ombord på flyet i en udenlandsk lufthavn, skal alle flypassagerer fra udlandet til Danmark nu fremvise en negativ COVID-19-test foretaget inden for 24 timer. Arkivfoto fra Qatar Airways.

“Karantænekrav bør ikke omfatte erhvervsrejsende”

Regeringen ønsker ti dages isolation efter udlandsrejser. ”Det er vi meget betænkelige ved. Der er forskel på ferierejsende og erhvervsrejsende,” siger branchedirektør for Dansk Industri Transport.

Fremover kan det blive sværere at være virksomhed med rejseaktivitet. Regeringen foreslår i stramning af indrejsereglerne ti dages isolation ved hjemkomst til Danmark. Undlader den rejsende dette, lægges der op til bødestraf. ”Og det er vi meget betænkelige ved,” siger branchedirektør Michael Svane fra DI Transport til brancheforeningens nyhedsbrev.

Michael Svane er nervøs for, at ti dages karantæne kan få en negativ betydning for mobiliteten hos de mange erhvervsrejsende, han repræsenterer.

”Der er med forlov forskel på, om du er ferierejsende eller erhvervsrejsende. Den sondring opfordrer vi regeringen og folketingets partier til at have in mente,” siger Michael Svane.

Branchedirektøren for DI Transport forstår fuldstændig bevæggrundene bag regeringens ønske og afventer nu det konkrete udspil fra regeringen.

Ny hastelov
”Som det er nu, er det frivilligt – både om man vil testes ved hjemkomst, og om man vil isolere sig. Men regeringen indkalder nu Folketingets partier til drøftelser om muligheden for en ny hastelov, der skal gøre det muligt at stille krav om test og isolation,” skriver Justitsministeriet på Twitter.

Michael Svane peger på, at virksomhederne er opmærksom et egentligt karantænekrav, men især også på længden af et eventuelt krav.

”Vi har allerede skrappe testkrav, som virksomhederne i dag lever op til, og vi ønsker derfor, at vi ikke omfattes af et egentligt krav om karantæne,” siger han.

Branchedirektøren for DI Transport peger på, at man allerede i dag ikke kan flyve til Danmark uden at have en negativ test for COVID. Og at der gælder et generelt krav om at fremvise en test, der maksimalt må være 24 timer gammel.

Foreslår krav om coronatest
En mulighed – frem for et karantænekrav – kan være et krav om test ved ankomst, lyder det fra Dansk Industri.

”Virksomhederne er hårdt ramt som følge af manglende rejsemuligheder. De nye forslag vil sætte yderligere begrænsninger på muligheden for at sende medarbejdere af sted på helt nødvendige erhvervsrejser,” siger Michael Svane. Det er hans oplevelse, at danske virksomheder i forvejen er “enormt påpasselige med udlandsrejser og blandt andet tester medarbejdere løbende, lige som mange virksomheder også sikrer, at en hjemvendt medarbejder går i selvisolation.”

”Selvfølgelig skal vi sikre, at vi ikke får importeret smitte af særligt de her nye virusvarianter. Men erhvervsrejsende tager ikke afsted for sjov, for at ligge på stranden eller lignende. Men fordi det er afgørende for deres forretning. Derfor er vi også kede af, hvis de kommer i klemme her,” siger Michael Svane.

Branchedirektøren for DI Transport ønsker, at erhvervslivet får et fair varsel, hvis regeringen indfører flere rejserestriktioner. ”Virksomhederne har brug for en smule horisont for at kunne planlægge – ikke kun i forhold til medarbejdere, men også i forhold til ordrer og samarbejdspartnere, siger han.

Relaterede artikler:

Dansk Industri: Vaccinefokus på luftfarten

“Langsommelighed slår virksomheder ihjel”

Data-dom kræver øjeblikkelig handling hos travel managers