Kjos lover 150 nye fly i Gatwick

Bjørn Kjos.

Bjørn Kjos.

LUFTFART: Norwegians CEO Bjørn Kjos bakker op om London-lufthavns planer om endnu en bane.

Hvis Gatwick-lufthavnen i London får sin start- og landingsbane nummer to, er Norwegian klar til at udvide sin langrutebase i lufthavnen med over 50 nye Dreamliners. Derudover vil Norwegian stationere 100 nye kortdistancefly i Gatwick for at generere passagerer til langruterne.

Det fastslog Norwegians CEO Bjørn Kjos i en tale i The Aviation Club i London i sidste uge.Hvis planerne realiseres vil det betyde mere end en femdobling af selskabets nuværende Dreamliner-flåde og en fordobling af den nuværende flåde af B737.

”Det lyder måske som store tal, men det afspejler de store muligheder, vi har. Gatwick er ambitiøs med sine planer for en bane nummer to, så det er kun rimeligt, at flyselskaberne viser tilsvarende ambitioner,” sagde Bjørn Kjos.

Norwegian-direktøren er kendt for at komme med bombastiske udmeldinger, og talen i London skal ses i lyset af, at Gatwick i øjeblikket kører en ihærdig lobbykampagne for at få lov at bygge endnu en bane.

Der er et stort behov for øget kapacitet i London-lufthavnene, hvor der ofte er stor trængsel. På den baggrund har britiske politikere og luftfartsfolk gennem flere år diskuteret, om den bedste løsning er en anden bane i Gatwick eller en tredje bane i Heathrow.

”Jeg støtter på det kraftigste Gatwick som det rigtige valg til en ny bane,” sagde Kjos i London.

Norwegian er i dag det tredjestørste selskab i Gatwick med 3,9 mio. passagerer om året. Selskabet har ni Dreamliners i sin flåde og har bestilt yderligere 30 fly.

I et interview med Air Transport World i London sagde Kjos, at man overvejer at placere yderligere ordrer på B787-9 hos Boeing-fabrikkerne ”i løbet af et par år”, hvis Gatwick får lov at udvide med endnu en bane.