Berlingskes arkitektur-anmeldere er begejstret for renoveringen af Hotel Astoria, der åbnede i 1935. PR-foto via BWH Hotel Group.

Københavnerhotel nomineret til arkitekturpris

Hotel Astoria ved Hovedbanegården er blandt fem kandidater nomineret til ”Byens bedste arkitektur 2022” af Berlingskes kulturredaktion, AOK. I alt er der 15 Byens Bedste-kategorier.

”På kanten af banegraven lige ved Heinrich Wencks ridderborg af en hovedbanegård ligger et af Københavns smukkeste, moderne huse: Hotel Astoria hedder det – og det har det heddet siden det stod færdigt i 1935. Et helt urimeligt smalt og elegant stykke international modernisme midt i Kongens København.”

Det skriver Berlingske blandt andet i sin omtale af Hotel Astoria, en af fem kandidater i Byens Bedste-kategori som ”Byens bedste arkitektur 2022.”

Astoria-hotellet fik sidste år sin fjerde operatør på ti år, nu drivers hotellet af det norske hotelfirma CIC (Caring Inspiring Creative) Hospitality. Hotellet er også blevet en del af Best Western under BWH Hotel Group under BW Signature Collection by Best Western-varemærket.

Selve det trestjernede Astoria-hotel med 94 værelser ejes af kommanditselskabet K/S Astoria.

Sørgeligt misligholdt hen i mange år
Berlingske skriver blandt andet videre: ”Hotel Astoria emmer af fart: Den tynde blok skærer sig ind på Vesterbro Passage som en kniv og både vingehjulet på taget og kuffertrelieffet ved indgangen fortsætter den dynamiske fortælling.

Hotel Astoria har stået sørgeligt misligholdt hen i mange år, men nu er der håb forude: Nye købere har overtaget hotellet, sat det kongenialt i stand, og med tiden vil det igen blive en uomgængelig destination i nattens og den ensomme rejsendes København,” skriver Berlingske.

De fire andre i kategorien Byens Bedste Arkitektur er:

KB 32. ”På Kalvebod Brygge, hvor den ene middelmådige bygning efter den anden trækker Københavns arkitektoniske status mod det gennemsnitligt forglemmelige, har Vilhelm Lauritzen Arkitekter med en gennemgående renovering af den gamle godsbanegård, der i stedet nu blot lyder navnet KB 32, formået at hæve områdets arkitektoniske og æstetiske kvalitet ganske betragteligt,” står der blandt andet.

Kandidat er også Tuborg Strandeng. ”Helt ude på kanten af Øresund, i Hellerup eller 2900 Happiness, som bydelen nogle gange hedder, har Lundgaard & Tranberg formgivet et gyldent fjeld af luksusboliger, der både er alt, alt for meget og faktisk ret skønt,” hedder det blandt andet.

Hermodsgade er også kandidat. Her står der blandt andet: ”I den gamle og bevaringsværdige Electrolux-fabrik på det ydre Nørrebro har Holscher Nordberg Arkitekter skabt et venligt og velformet kompleks, der nu rummer 189 mikroskopiske ungdomsboliger, en tagterrasse og en meget vellykket gårdhave.”

Betty Nansen Teatret på Frederiksberg Allé er femte og sidste kandidat. Kandidaturen skyldes blandt andet, ”at teatret for nogle år siden fik taget sig sammen til at udvikle et projekt og til at søge nogle penge, så publikumsarealerne kunne blive renoveret,” hedder det.

Årets Byens Bedste-kategorier er blandt andet: Byens Bedste Museum, Restaurant, Bar, Musikoplevelse, Scene, Byrum og Byens Bedste Oplevelse.

Vinderne af ”Byens Bedste 2022” præsenteres på fredag, den 19. august.

Relaterede artikler:

Hotel Astoria skifter atter operatør

Hotelkæde åbner ved nyt dansk superhospital

Hotelkæde vil være dobbelt så stor i Danmark