Københavns Lufthavn topper ny undersøgelse

LUFTFART: Lufthavnen er den bedste i gruppen af europæiske lufthavne med 10-40 mio. passagerer om året, viser ny årlig undersøgelse der har studeret 206 lufthavne i Asien, Europa og Nordamerika.

Amsterdam, København, Athen og Basel (Euro Airport) er angiveligt Europas bedste lufthavne i hver deres kategori – målt på årlige passager og andre faktorer.

Det viser i hvert fald den årlige ’Benchmarking Report’ fra Air Transport Research Society. Den sammenligner lufthavne på bl.a. produktivitet, effektivitet, omkostninger, regnskab, lufthavnsafgifter og enhedsomkostninger, skriver hjemmesiden aerotime.aero

2017-udgaven af Benchmarking Report har kigget på 206 lufthavne og 24 lufthavnsgrupper i Asien, Europa og Nordamerika.

Den passagermæssigst mindste lufthavn i undersøgelsen er Dunedin i det sydlige New Zealand med knap 862.000 rejsende sidste år til verdens største lufthavn, Atlanta i USA, med over 101 mio. passagerer sidste år.

40 pct. af lufthavnene i undersøgelsen har i øvrigt kun en start- og landingsbane. Størst er Chicago O’Hare med otte.

I undersøgelsen blev Schiphol ved Amsterdam kåret som bedst i Europa for lufthavne med over 40 mio. årlige passagerer.

Og i kategorien med lufthavne med over 25 mio. rejsende om året landede Københavns Lufthavn i Europa som den bedste, lufthavnen i Kastrup havde sidste år mere end 29 mio. passagerer.

Athen toppede blandt europæiske lufthavne med mellem 10 og 25 mio. passagerer om året, mens den schweiziske Euro Airport ved Basel scorede højest blandt lufthavne med under ti mio. årlige passagerer.

I Asien får Hong Kong, Jeju-lufthavnen i Sydkorea og Guam de tre højeste placeringer.

I Nordamerika toppede lufthavnene i canadiske Vancouver og Hawaii-lufthavnen Kahului, mens Minneapolis kom først blandt lufthavne med 25-40 mio. passagerer.

Blandt USA’s største lufthavne med over 40 mio. årlige passagerer stod det i undersøgelsen lige mellem Atlanta i Georgia og Charlotte i North Carolina.