Kronprins Frederik havde fem dage på Færøerne, alle med solskin. Her er han med den færøske mesterkok, Paul Andrias Ziska, køkkenchef på Restaurant Koks, der har to Michelin-stjerner. Foto for DR: Morten Krüger.

Kongehuset klar til TV-miniserie om Færøerne

I ny miniserie på DR1 er kronprins Frederik på Færøerne for at møde befolkningen, kulturen og naturen, mens Dronningen fortæller om de historiske og personlige bånd mellem kongehuset og rigsfællesskabet.

De kongeliges rejser til Færøerne og Grønland har gennem generationer været en central del af kongehusets indsats for at skabe tætte relationer indenfor rigsfællesskabet.

I det første program, ”Kongehuset på Færøerne” den 24. maj på DRTV og på DR1 klokken 20, er DR taget med Kronprinsen til Færøerne, hvor møder han et bredt udsnit af det færøske folk. Gennem oplevelser og samtaler med blandt andre kunstnere, erhvervsdrivende, miljøforkæmpere og en Michelin-kok, tager Kronprinsen temperaturen på rigsfællesskabet og udforsker det moderne Færøerne, skriver DR i en pressemeddelelse.

Seerne er med, når Kronprinsen dykker i Færøernes enorme, undersøiske tangskove, samler plastik op fra dybe kløfter med miljøforkæmpere, når han – sammen med Michelin-kokken Paul Andrias Ziska fra Restaurant Koks – fanger friske søpindsvin til dagens gourmetmenu, introduceres for glaskunst af kunstneren Trondur Patursson og tager til hjemmekoncert med en af Færøernes berømte, kvindelige kunstner, Greta Svabo Bech, lyder det fra DR.

”Kongehuset på Færøerne” er en del af en miniserie med to dokumentarprogrammer om kongehusets indsats for at styrke båndene til Færøerne og Grønland. Optagelserne på Færøerne er lavet før corona-pandemien, mens optagelserne i Grønland er udskudt til næste år.

Dronningens blik på historien
Mens Kronprinsen udforsker øerne og den storslåede natur på Færøerne, fortæller Dronning Margrethe fra Fredensborg Slot om kongehusets historiske bånd til Færøerne.

De kongelige besøg på Færøerne tog for alvor til under Christian X tidligt i 1900-tallet. Han var stærkt optaget af at holde sammen på riget, og den tradition har både Frederik lX, Dronningen og nu Kronprins Frederik ført videre.

Under Anden Verdenskrig var Færøerne afskåret fra Danmark, der var besat af tyskerne. Og England havde indtaget Færøerne. Ved krigens afslutning ønskede et flertal af Færøerne at løsrive sig fra Danmark, og sammenholdet i rigsfællesskabet var udfordret.

Dronningen fortæller blandt andet om sine forældres særlige besøg på Færøerne i 1949. Der havde været ”en del knuder og knaster… lidt klumper i suppen”, som Dronningen udtrykker det, og det gjorde, at kongeparret var særligt spændte på besøget inden afsejlingen fra København.

Dronningens fascination af Færøerne blev skabt efter forældrenes fortællinger om netop denne rejse i 1949, og hun havde selv sit første besøg på Færøerne som 19-årig – kort efter sin studentereksamen i 1959. Sammen med Prinsesse Benedikte og deres forældre sejlede Dronningen med kongeskibet Dannebrog fra København til Færøerne.

I mini-serien vises en stribe arkivklip fra kongehusets besøg på Færøerne gennem tiden, og Dronningen fortæller om historien, båndene og de særlige kendetegn ved naturen og folket.

Relaterede artikler:

Færøerne på briternes første grønne rejseliste

Mange ville have gratis billetter til Færøerne

Færøerne får turistattraktion 187 meter under havet