HOTELLER: ”75 pct. af hotellerne i Danmark har så dårlig økonomi, at de er i fare for at måtte lukke,” citerede Børsen i går adm. direktør for københavnske Brøchner Hotels for at sige. Det billede kan hverken Horestas direktør eller brancheanalytiker genkende.
Artiklen i Børsen handlede primært om de høje kommissioner og skrappe prisklausuler fra portaler som booking.com, Expedia.com, hotels.com osv. – et område standby.dk, takeoff.dk og Stand By-bladet har skrevet udførligt om flere gange.
Mere opsigt vakte det i hotelbranchen, at Børsen også i artiklen citerede Karim Nielsen, adm. direktør for de tre københavnske Brøchner Hotels, for, at 75 procent af hotellerne i Danmark har så dårlig en økonomi, at de er i fare for at måtte lukke. Det var ikke muligt torsdag for standby.dk at få kommentar fra Karim Nielsen.
Men adm. direktør for hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening, Horesta, Katia Knipschildt Østergaard, sagde i går til standby.dk: ”Jeg kan på ingen måde genkende, at 75 pct. af hotelbranchen skulle være konkurstruet. Det går betydeligt bedre i branchen, end det har gjort i mange år. Men omkostninger til bookingmaskinerne, OTA’erne (Online Travel Agency, red) er steget voldsomt – de er en udfordring med deres dominerende stilling”.
Brøchner Hotels er ikke medlem af Horesta, men har hjemme i Dansk Erhverv. Horesta har 1.800 medlemmer, hvoraf de 400 er hotelvirksomheder. Blandt Horestas nyeste medlemmer er bl.a. Guldsmeden Hotels Babette, Wake Up (2) og Kellers Badehotel – og blandt restauranterne er nye medlemmer Meyer’s, NOMA og Brdr. Price.
Også brancheanalytiker Ole Egholm, der til efteråret udgiver sin 8. årlige analyse af den danske hotelbranche, har svært ved at genkende, at 75 pct. af de danske hoteller skulle være konkurstruet.
”Jeg har stor respekt for Karim Nielsen, men dét tal med de 75 pct. lyder for højt. Vi arbejder i denne tid med at indsamle danske hotelvirksomheders 2013-regnskaber. Vi har foreløbig regnskaber for 252, men venter på de sidste 20-25. Af de 252 regnskaber, vi har, var der underskud i 88 – altså 35 pct., andre havde nulresultat.”
”Mens hotelbranchen i 2012 fik samlet underskud på 787 mio. kr., viser de tal, vi har indtil nu, at tabet er kommet ned på 100 mio. kr. sidste år,” siger Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse. Analysen for 2013 kommer til efteråret og koster 3.800 kr. plus moms.