Korruptionssag kan forsinke Storstrømsbro

Den nye Storstrømsbro.

I dag skal tre italienske entreprenørvirksomheder skrive under på den endelige kontrakt om bygning af en ny Storstrømsbro, men to af de tre firmaer er ifølge Fagbladet 3F indblandet i sag om korruption og bestikkelse.

Anklagerne har fået Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen til at indkalde transportminister Ole Birk Olesen til et hastesamråd: ”Vi skal have garantier for, at det ikke giver anledning til problemer. Det er vigtigt, vi bliver orienteret, når der er usikkerhed om, det overhovedet kan gennemføres”, siger Kim Christiansen til DR Nyheder.

For et par måneder siden blev det offentliggjort, at italienerne fik byggeriet foran tre konkurrerende konsortier – herunder et med deltagelse af danske Per Aarsleff og Rambøll. Ifølgeavisen.dk fik italienerne opgaven med et bud, der var betydeligt lavere end de øvrige. Per Aarsleff og Rambølls bud lød for eksempel på 2,45 milliarder kroner.

Nu er det kommet frem, at to af de tre italienske firmaer i konsortiet skal forsvare sig i en korruptionssag fra Venedig, som er ved at blive oprullet i det italienske retssystem. En daværende topchef fra hvert af de to firmaer – Grandi Lavori Fincosit og Condotte – blev 2014 fældet i sagen og er siden idømt betinget fængsel og millionbøder.

Ifølge Vejdirektoratets anlægschef Erik Soklund Larsen afventer man nu samrådet, før den endelige underskrift. Han understreger, at Vejdirektoratet ikke har haft grund til at afvise italienerne, da de omtalte sager ikke handler om selve virksomhederne, men om tidligere medarbejdere, skriver dr.dk.

”Vi anbefaler, at vi skriver under. Firmaerne opfylder betingelserne og har leveret det bedste og billigste tilbud. Selvfølgelig kan noget gå galt, men vi har en meget stor sikkerhedsstillelse, inden vi går i gang”, siger Erik Soklund Larsen.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye håber, at der kan blive skabt klarhed på dagens samråd: ”Når vi bruger to milliarder kroner på at bygge en bro, så skal det ske under ordnede forhold og ikke med firmaer, der er involveret i organiseret kriminalitet”.

Italienere skal bygge den nye Storstrømsbro

Krav om antikorruptions-papirer fra italienske brobyggere

Femern-projektet får knap en milliard i EU-støtte

x

Læs Også

Pedalkraft giver dansk turisme nyt trækplaster

Den 820 kilometer lange nye Østersørute skal være med til at løfte cykelturismen i 17 syddanske kommuner ved blandt andet at udvide turistsæsonen.

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Ny rekord for udlejning af feriehuse

Over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark sker i feriehuse med tyskerne som største kunde. For andet år i træk var der sidste år rekord i feriehusudlejning – men brancheforening er bekymret.

Airbnb i samarbejde med Wonderful Copenhagen

København bliver første nordiske by med vært-arrangerede aktiviteter og oplevelser via Airbnb Experiences. Det er eksempelvis en organisation, der bearbejder ensomhed hos ældre gennem fælles cykelture - eller oplevelser med spiselige insekter.

Aarhus vil tiltrække dobbelt så mange turister

Endnu flere udenlandske turister, 50 procent flere hotelværelser og samme stigning i kongresgæster. Det er nogle af punkterne i VisitAarhus’ nye turismestrategi frem mod 2025.

Forventer ny succes for Folkemødet på Bornholm

Trods ny kritik fra flere organisationer om opskruede priser under Folkemødet, forudser Bornholms turistdirektør atter stor tilstrømning.