Krisen presser hotelbranchen

Nye analyser af udviklingen viser et fald i antal hotelovernatninger med én million – 7,1% – fra 2008 til 2009, hvilket medførte et fald i omsætningen på 1,2 milliarder kroner. Det medførte nedgang i overskuddene, så man skal tilbage til 1994 for at finde et lige så ringe overskud. Overskudddet blev blot 0,4% af omsætningen for de 202 hoteller, der er med i Horestas årlige grundige analyse.

 

Ifølge Horestas formand, Jens Zimmer Christensen, tegner tallene et dystert billede.

 

”Historisk har hoteller og restauranter ligget højt i konkursstatistikken, men i efteråret 2010 blev vi overhalet af andre brancher, men det er jo vores kunder. Alle hoteller lider, men mest de mindre, individuelt ejede”, fortæller han.

 

Det er den økonomiske krise, der har ramt branchen særligt hårdt. Virksomheder har skåret i rejsebudgetterne og begrænset køb af møder, kurser og overnatninger. Samtidig har private sparet på budgetterne, men det er tabet på forretningsrejsende, som for alvor har kostet hotellerne omsætning.

 

Det har også kostet dyrt, at nedgangen af udenlandske gæster er fortsat i 2009. Siden 2001 er tallet for udenlandske gæster faldet med 13,6%, hvilket bekymrer Horesta, fordi den internationale turisme i samme periode var i vækst.

 

Tallene for 2010 vidner om, at krisen stadig spænder ben for branchen. Antallet af overnatninger er ganske vist steget med 9,8%, men omsætningen følger ikke med. Hotellerne sætter penge til i konkurrencen om at tiltrække kunderne, for omsætningen har haft et dyk på 0,6% fra 2009 til 2010.

 

Starten på 2011 har til gengæld været nogenlunde.

 

”Der kommer flere gæster end sidste år og der er så småt stigende omsætning pr. værelse, men der er langt endnu”, siger Jens Zimmer Christensen, som er forsigtig optimistisk for i år og næste år.

Skrevet af Flemming Juul