Kritik af DATs manglende overenskomst

datPilotstrejken i Norwegian og den aktuelle konflikt omkring Ryanair har sat flypersonalernes arbejdsforhold på toppen af dagsordenen.

Når politikere og embedsmænd i dag, onsdag, klokken 17.30 flyver fra København til kommunalt topmøde i Aalborg, sker det med Danish Air Transport, DAT, som er et flyselskab uden overenskomst, skriver Avisen.dk

Flyet er chartret til Kommunernes Landsforening (KL) af rejsebureauet VR Travel.

De manglende overenskomster er faldet flere af politikerne for brystet. Det gælder Jesper Kiel fra Enhedslisten, der er medlem af bestyrelsen i KL: ”Det er dybt kritisabelt. Hvis vi forlanger, at vores medarbejdere følger overenskomsterne, må vi også selv benytte overenskomstdækkede selskaber. KL bør værne om den danske model”

I Københavns Kommune har alle medlemmer af Borgerrepræsentation fået DAT-flybilletter. Marie Sisse Berendt Welling fra SF har takket nej til turen og købt en anden flybillet for egen regning.

Også i Flypersonalets Personaleunion (FPU) ærgrer det formand Thilde Waast: ”Man skulle synes, at offentlige institutioner burde bakke op om den danske model og derfor vælge leverandører med overenskomst,” siger hun til Avisen.dk

KL har selv chartret et fly fra overenskomstdækkede JetTime, men for at få plads til alle har VR Travel chartret et fly hos DAT: ”JetTime kunne ikke dække hele behovet. Vi er blevet bedt om at løse en transportopgave, og KL har ikke stillet krav om, at det skulle være med noget særligt flyselskab, siger bureauchef Tom Jensen.

Sidste år skabte det turbulens, at politikere og fagbosser fløj til Folkemøde på Bornholm med DAT, selv om FPU i lang tid havde modsat sig at tegne overenskomst. Siden har FPU og DAT forhandlet overenskomst, men indtil videre uden resultat.

Ifølge DAT-direktør Jesper Rungholm skyldes det dog ikke modvilje fra hans side: ”Det er i hvert fald ikke vores skyld. Fagforeningerne er for sløve. De koncentrerer sig mere om at få tegnet overenskomster med de større flyselskaber”.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.