Kritik af medieomtale om tyreløb

TURISME: Forening til dyrebeskyttelse mener DR og TV2 ’fremstiller dyremishandling som underholdning’. World Animal Protection Danmark afleverer denne uge over 100.000 protestunderskrifter mod tyrefægtning til den spanske ambassade i København.

”Danske medier fremstiller tyreløbet i Pamplona for ensidigt,” lyder det fra World Animal Protection Danmark. Foreningen er ærgerlig over, at danske medier fremstiller tyreløbene i nordspanske Pamplona under den igangværende San Fermin-festival som kulturelle ferieoplevelser.

”I mandags havde f.eks. både DR og TV2 lange indslag om festivalen, hvor hverken dyrevelfærd eller spaniernes reelle holdning blev synderligt fremhævet”, lyder kritikken.

”Når danske medier fremstiller tyrefægtning og tyreløb som ferieunderholdning, fokuserer de ikke nok på, at det er dyremishandling. Denne såkaldte underholdning holdes primært i live af turister, mens størstedelen af spanierne ønsker det forbudt,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, og tilføjer: “Det er ærgerligt, at tyreløbene under San Fermin bliver fremstillet som en munter begivenhed. Der er tale om meningsløs dyremishandling, når tyrene stresses og pines først i tyreløbet og siden i tyrefægtningsarenaen.”

Ifølge World Animal Protection Danmark støtter kun 19 pct. af spanierne denne slags traditioner – og 73 pct. vil have den spanske regering til at droppe økonomisk støtte til at promovere tyrefægtning som en del af spansk kultur.

”To ud af tre spanierne skammer sig over, at tyrefægtning stadig finder sted. Det viser vores undersøgelse fra sidste år foretaget af analyseinstituttet Ipsos Mori blandt spaniere mellem 16-65 år,” siger Gitte Buchhave.

Protest til den spanske ambassade

Mediernes dækning af de spanske festivaler er ofte ude af trit med virkeligheden. Det er ikke kun størstedelen af spanierne, der er imod tyrefægtning og tyreløb og ønsker det forbudt – også mange danskerne er imod, oplyser World Animal Protection Danmark og tilføjer, at foreningen i denne uge afleverer over 100.000 underskrifter til den spanske ambassade.

“Vi håber, at det har en effekt, at det ikke kun er landets egne borgere, der vil have afskaffet denne såkaldte tradition,” siger Gitte Buchhave.

Ifølge World Animal Protection Danmark bliver seks tyre hver dag under den igangværende ugelange San Fermin-festival tvunget til at løbe gennem Pamplona. Tyrene falder på de glatte brosten, men drives videre med spidse stave og strømpistoler. Om aftenen bliver de pint i tyrefægtningsarenaen for at underholde publikum. Nogle gange drukner tyren i sit eget blod,” oplyser World Animal Protection Danmark.