Kromand i retten selv om lov er ændret

kongekrone_groenhoej_kro_0Fra den 1. juli kan ’priviligerede’ kroer igen lovligt bruge en kongekrone som symbol. Alligevel kan en tidligere kroejer nu se frem til straf for at gøre det.

Tidligere ejer af Fanø Krogaard, Jan Færch, risikerer bødestraf for at gøre noget, som Folketinget nu har gjort lovligt. Hele miseren skyldes den lukkede kongekrone. Den har Jan Færch og andre kroejere gennem en årrække brugt i deres logo for at signalere, at der var tale om en tidligere kongeligt privilegeret kro, skriver jyllands-posten.dk.

Men brug af den lukkede kongekrone er som udgangspunkt forbeholdt kongehuset og statslige myndigheder. Derfor gjorde Rigsarkivet og politiet Jan Færch opmærksom på, at hverken han eller andre danske kroer havde lov til at bruge symbolet.

Efter flere års kamp og pres fra flere kro-ejere vedtog Folketinget i sidste uge en ny lov, der gør det muligt for danske kroer – herunder Fanø Krogaard – at bruge den lukkede kongekrone. Loven træder i kraft den 1. juli 2016.

Alligevel har Jan Færch – der i mellemtiden har forladt kroen – modtaget et brev om, at han den 7. juli skal møde i retten for ’på retsstridig måde’ at have benyttet sig af symbolet siden 2009.

”Det er fuldstændig tåbeligt. Jeg har ikke længere noget med stedet at gøre, og det er ikke længere ulovligt, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal straffes”, siger han til Jyllands-Posten.

Den tidligere kro-ejer vil nu overveje sit næste skridt i sagen, men vil i første omgang tage kontakt til anklageren for at høre, ’hvorfor de bliver ved med at rode i sådan en sag’, siger han.

Kroer som Hvidsten og Grønhøj er tidligere blevet mødt med bøder og politianmeldelser. Der er 133 kroer, der tidligere var kongeligt privilegerede, indtil ordningen stoppede i 1912.

Da den nye lov blev vedtaget den 2. juni, var det til stor glæde for bl.a. kulturminister Bertel Haarder: ”De danske landevejskroer er ikke bare garanter for mad og drikke undervejs og tiltrængte pauser på en travl tur – de er også en vigtig del af dansk kulturarv, netop fordi de har været åndehuller for rejsende i århundreder”.

x

Læs Også

Turismenyheder.dk skriver

Hotellers indtjening presset – Rygepolitik på skilte overalt – Tivoli fik overskud – Kulturforlig på plads – Arne Jacobsen i Kolding – Eminem i Parken

Hotelchef: Loyalitetsprogrammer er ren bestikkelse

De internationale hotelkæders loyalitetsprogrammer skal rettelig betegnes som bestikkelse. Det mener chefen for Supranational Hotels.

A380-levering forsinket mindst et halvt år

Flyproducenten kan se frem til betragtelige bøder, vurderer internationale nyhedsbureauer.

SAS får ny kommunikationschef

Troels Rasmussens efterfølger er hentet udenfor flykoncernens egne rækker, og kommer fra Jøp, Ove & Myrthu.

Banal regnefejl ryster Femern-planer

En kommende Femernbro er alligevel ikke så god en forretning, som Trafikministeriet havde regnet sig frem til.

CPH satser på fragten

Københavns Lufthavn har fragten som indsatsområde de kommende år.