Krydstogtskib i juni i år i den store israelske havn Ashdod, der ligger 40 kilometer fra Gazastriben, hvorfra terrorangrebet kom i lørdags. PR-foto: Port of Ashdod.

Krydstogtskibe dropper besøg i Israel

Efter lørdagens terrorangreb har krydstogtrederier med planlagte anløb i israelske havne fjernet disse fra krydstogter i den østlige del af Middelhavet. UM fraråder ikke-nødvendige rejser til Israel.

Lørdagens store overraskelsesangreb fra Gazastriben mod dele af Israel fra den iransk-støttede palæstinensiske militante, islamistiske organisation Hamas, har også ramt turisme til Israel hårdt.

Mange internationale flyruter er midlertidigt indstillet og mange krydstogtrederier har indtil videre valgt at fjerne anløb i israelske havne.

Alene havnen i Ashdod, 40 kilometer nord for Gazastriben og 40 kilometer syd for Tel Aviv, havde i år 123 tilmeldte anløb fra krydstogtskibe med omkring 120.000 passagerer – en fordobling i forhold til sidste år for havnen, der er en af Israels største.

Alene i denne måned var der planlagt 12 krydstogtanløb i israelske havne, skriver Travel Weekly.

Sejler forbi Israel
På et 11-dages krydstogt med start i Rom den 1. oktober og afslutning i Istanbul, valgte Norwegian Cruise Line at lade skibet Norwegian Gem sejle forbi netop Ashdod i Israel den 8. oktober. I stedet blev det til en dag ekstra på havet inden det i stedet som planlagt anløb Limassol på Cypern.

Et andet eksempel er Norwegian Jade, der afsejlede på sit krydstogt den 8. oktober fra Athen og som undervejs aflyste sine anløb i Ashdod og Haifa onsdag og torsdag i denne uge. I stedet besøger skibet de tyrkiske havne Bodrum og Marmaris.

Travel Weekly nævner en række andre eksempler på aflyste anløb i israelske havne i foreløbig denne og næste uge uge, blandt andet fra rederierne Regent Seven Seas Cruises og Royal Caribbean International.

Danmark planlægger evakueringer
Udenrigsministeriets rejsevejledning er fortsat orange – ”Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Israel.” UM skriver også i sin rejsevejledning: ”Danmark planlægger at evakuere danske statsborgere fra Israel og Palæstina. Evakueringen koordineres af Udenrigsministeriet og vil finde sted i løbet af de kommende dage.”

Men foreløbig er der ikke trykket på den grønne knap for at iværksætte evakueringerne af danskerne.

Tror ikke på danske turister i Israel før næste forår
Den Israelske Stats Turistbureau under det israelske turistministerium oplyste i januar i år til Standby.dk, at mens der i 2019, året før coronakrisen, var 23.000 danske ankomster til Israel, ”så tror og håber vi, at vi allerede i år kommer tilbage til tallene i 2019, altså 23.000 danske ankomster.”

Men efter lørdagens voldsomme terrorangreb, sagde Esben Gynther, partner og administrerende direktør for det familieejede rejsebureau Viktors Farmor blandt andet til Standby.dk:

”Og krigen, der begyndte i weekenden, kommer nok til at betyde, at der slet ikke bliver nogen, der rejser til Israel. Jeg tror ikke, at der kommer danske turister til Israel før til næste forår. Det kommer an på, hvor lang tid dette vil tage.”

 

Relaterede artikler:

Regeringen vil tilbyde danskere evakuering

Norwegian stopper flyvninger til Tel Aviv

UM: Fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Israel