Kuonis farvel overrasker ikke kolleger

apollo rejseleder guideREJSEBUREAUER: Schweiziske Kuoni lukker sine rejsebureauer i bl.a. Norden. Kuoni, der i Danmark ejer charterbureauerne Apollo og Falk Lauritsen Rejser, håber at have solgt sine aktiver allerede i år. Tidligere dansk topchef i Kuoni skal stå for salget i Norden.

Ifølge standby.dks oplysninger er Mats Dahlquist opsagt som øverste chef for Kuoni i Norden, mens Kuoni-koncernens tidligere vicepræsident, danske Leif Vase Larsen, nu skal rydde op og stå for salget af de nordiske aktiviteter.

”Kuonis beslutning om at sælge overrasker ikke. De har i flere år haft røde tal i Norden, og der har længe været rygter i markedet om, at Kuoni ville sælge,” siger Jan Vendelbo, direktør for Danmarks største charterrejsebureau, Spies, til standby.dk. Spies vil ikke byde på Kuonis nordiske aktiver, der ud over rejsebureauer i Danmark, Sverige, Norge og Finland omfatter charterflyselskabet Novair.

Kuoni har været 16 år på det danske marked – selskabet meddelte i november sidste år, at Falk Lauritsen Rejser vil blive indlemmet i Apollo Rejser og ophøre som selvstændigt varemærke.

Apollo Rejser var sidste år Danmarks 4. største charterbureau med 108.562 solgte rejser (et fald på næsten 10.000 i forhold til 2013), mens Falk Lauritsen på 5. pladsen havde 56.066 gæster sidste år – et fald på 6.000 sammenlignet med 2013.

Kuoni har ud over Norden rejsebureauer i Belgien, Holland og Luxembourg, Hong Kong, Indien, Kina, Storbritannien og hjemlandet Schweiz. I alt har Kuonis rejsebureauer 3.800 ansatte – heraf 1.000 i Norden.

Heller ikke Star Tour-koncernen forventes at byde på Kuoni i Norden, siger den afgående salgsdirektør i Danmark, Stig Elling, til standby.dk: ”Men det bliver spændende at se, hvem der har råd,” siger han.

Aller-koncernen er begyndt at købe rejsebureauer og ejer bl.a. Nyhavn Rejser. Det var i går ikke muligt at træffe direktør for Aller Leisure, Rikki Sølling, for at høre, om de er interesseret i Kuonis nordiske aktiviteter.

Et andet nej tak til Kuoni i Norden kom fra adm. direktør for Bravo Tours; Peder Hornshøj sagde til standby.dk: ”Jeg har ingen ide om, hvad prisen for Kuoni i Norden måtte være. Man skal i disse år ikke blive overrasket af noget i rejsebranchen – Kuoni har haft nogle vanskelige år, derfor er det ikke overraskende at de trækker sig.”

Kuonis direktør i Danmark, Niels Grosen, henviser til Kuonis nordiske informationschef, Kajsa Moström, der til standby.dk siger: ”Kuoni regner med at finde ny ejer i år, men der er ingen tidsgrænse. Man fortsætter til den rette køber er fundet og udgår fra, at der findes interesserede købere.”

”Hele Kuoni i Norden skal sælges som en fælles enhed – ikke i dele. Jeg ved ikke, hvilken pris, Kuoni forventer at få for sine aktiver i Norden,” siger Kajsa Moström.

Incomingbureauet i Danmark, Kuoni Destination Management, berøres ikke af det forestående salg af Kuonis nordiske aktiviteter.