Lange ventetider i Københavns Lufthavn

LUFTFART: Fra på lørdag skal alle rejsende – også børn – fra og til Schengen-landene via danske lufthavne have deres pas kontrolleret. Københavns Lufthavn varmede i går op til problemerne, men undlod at oplyse vigtige tal. Dem har standby.dk…

Fra 7. oktober skal politiet scanne pas hos samtlige rejsende ind og ud af Schengen, f.eks. fra Københavns Lufthavn til Storbritannien, Thailand, Tyrkiet, USA osv. Det vil berøre hver fjerde passager i Københavns Lufthavn – omkring otte millioner.

“Vores beregninger viser, at der i peak-perioder kan blive op til en times ventetid ved paskontrollen for ankommende passagerer og op til en halv times ventetid for de afrejsende.” Det sagde pressechef i Københavns Lufthavn, Kasper Hyllested, forleden til standby.dk

Men disse tal stod der intet om, da Københavns Lufthavn i går udsendte pressemeddelelse om sagen. Her stod blot: ”Københavns Lufthavn og politiet forventer øgede ventetider i paskontrollen fra 7. oktober, hvor der bliver nye EU-regler for paskontrol af passagerer, der krydser Schengen-grænsen. Det kan betyde længere tid at komme igennem paskontrollen i Københavns Lufthavn, hvis man rejser uden for Schengen-området.”

“De nye EU-regler er del af den skærpede grænsekontrol,” siger Per Fiig, centerchef for Nationalt Udlændingecenter hos Rigspolitiet i pressemeddelelsen fra Københavns Lufthavn.

“I samarbejde med politiet gør vi alt for at hjælpe passagererne igennem så effektivt så muligt. Men vi forventer øget ventetid i paskontrollen, og opfordrer derfor passagerer, der skal rejse ud af Schengen-området, til at møde op i god tid,” siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn.

Den øgede ventetid skyldes, at det tager politiet længere tid at kontrollere hvert enkelt pas, når samtlige rejsendes pas skal scannes. “Vi har oprettet fire nye spor til paskontrol og forventer at være klar med fire yderligere ved udgangen af året,” siger han.

Paskontrollen tredobles for 700 mio.kr.

Københavns Lufthavn bygger to nye paskontrolområder i Finger E og Finger C, og på sigt skal kapaciteten for paskontrollen tredobles. Københavns Lufthavn forventer at investere over 700 mio. kr. i de to nye paskontrolområder.

En ud af fire passagerer berøres

Den nye EU-forordning om øget kontrol ved Schengen-grænserne betyder, at også statsborgere fra EU-landene, der rejser ind eller ud af Schengen-området, skal have scannet deres pas for at sikre at passet er ægte og at indehaveren ikke er eftersøgt.

Indtil nu har politiets paskontrollanter f.eks. kunnet vinke EU-borgere igennem uden nærmere kontrol af passet. Med den nye forordning skal alle pas kontrolleres. Det vil give ventetider.

Københavns Lufthavn havde sidste år tæt på 30 mio. passagerer, hvoraf de otte mio. rejste ind og ud af Schengen. Det er alle disse otte mio., der fra 7. oktober skal have deres pas kontrolleret.

Boksene står ved fingerrod C, hvorfra de fleste flyvninger ud af Schengen afgår f.eks. til Bangkok, Canada, Cypern, Dubai, Indien, Qatar, Storbritannien, Tyrkiet, USA osv.

Der er også paskontrol i den såkaldte lavpristerminal CPH Go, hvor der bl.a. er flyafgange ud af Schengen til f.eks. Storbritannien.

Politiet: vi er klar

Chef for politiet i Københavns Lufthavn, politiinspektør Steen Pedersen, sagde forleden til standby.dk: ”Det er svært at sige, hvor lang ventetiden bliver ved paskontrollen. Der kommer jo en 100 pct. kontrol ud og ind af Schengen. Det vil give mere ventetid. Omvendt får vi flere pasbokse, ligesom vi har fået flere ansatte. Der bliver køer – men forhåbentligt inden for det acceptable,” siger Steen Pedersen, der dog ikke ville definere hvad ’acceptabelt’ er i denne sag.