Luftbro til Folkemødet på Bornholm

LUFTFART: DAT tredobler antallet af afgange til Bornholm under Folkemødet, og får i år konkurrence fra andet selskab.

I løbet af torsdag sender DAT 25 fly på vingerne fra København for at flyve deltagere til Folkemødet på Bornholm. Det er mere end tre gange så mange afgange som normalt på ruten. DAT har fløjet på ruten de seneste fem år med op til otte afgange om dagen.

Foruden torsdag flyver DAT også fredag og lørdag samt søndag, hvor et stort antal afgange skal bringe folkemødedeltagere hjem til København igen. Med de mange forbindelser har DAT udsigt til at sætte ny rekord med Bornholmerflyet.

”Vi har et større program i år end sidste år, men vi ved ikke helt, hvordan det ender. Vi fylder flyene op et for et og tilbyder eventuelt ledige pladser til passagerer, der har plads på senere afgange. Det kan betyde, at vi i sidste ende kan tage en flyafgang ud, men vi får mindst lige så mange afgange som sidste år,” siger direktør Jesper Rungholm til standby.dk.

Sidste år fløj over 10.000 passagerer med DAT mellem København og Bornholm under Folkemødet. I år ventes der ifølge Københavns Lufthavne 12.000 rejsende under Folkemødet – svarende til en stigning på 20 procent.

Større fly end normalt på ruten

Normalt flyver DAT på ruten med ATR-turbopropfly, men under Folkemødet sætter selskabet også sine to større fly ind – Airbus 320-200 og MD83 – for at kunne imødekomme efterspørgslen. De to fly har plads til 3-4 gange så mange passagerer som ATR-flyene.

”Vores fly er fyldt rigtigt godt op, men det gælder kun den ene vej. Så hvis folk synes, billetpriserne er høje, skal man tænke på, at flyene flyver stort set tomme den ene vej, og derfor er det en dyr produktion for os. Den samlede belægningsprocent ender på cirka 60,” siger Jesper Rungholm til standby.dk.

Debut på Aalborg-Bornholm rute

Folkemødet bliver også debut for DAT’s nye rute sommerrute fra Aalborg til Bornholm. Selskabet flyver to gange om ugen på ruten med en returflyvning torsdag og søndag frem til 17. september. Det er ikke tilfældigt, at de første afgange ligger i forbindelse med Folkemødet, og flyet fra Aalborg til Bornholm er fyldt godt op på første afgang, fortæller Jesper Rungholm.

Endelig flyver DAT også fra Billund til Bornholm både torsdag, fredag, lørdag og søndag. Sæsonruten har eksisteret siden 2015 og blev i år startet op igen til påske. DAT har haft stor succes med ruten og håber at kunne udvikle den til en helårsrute.

Tag vandflyveren til Folkemødet

Mens DAT normalt ikke har konkurrence på ruterne til Bornholm, ser det anderledes ud under Folkemødet. Nordic Seaplanes, som flyver med vandflyver mellem Aarhus og København, har nemlig også valgt at satse på Folkemødet i år.

Nordic Seaplanes flyver fra København til Rønne med én forbindelse onsdag og to torsdag. Det er selskabets fly fra Aarhus til København, der fortsætter videre til Rønne, så passagerer fra Aarhus kan flyve til Bornholm med en halv times mellemlanding i København.

”Med disse afgange giver vi deltagerne en ekstra mulighed for at komme hurtigt og effektivt til og fra Bornholm,” siger direktør Lasse Rungholm.

Det er ikke muligt for flyet at lande på vandet ved Bornholm, men da vandflyet også er udstyret med hjul, kan det sagtens lande i Rønne lufthavn.

”Vi er det innovative luftfartselskab, der har mulighed for at tilpasse vores ruter, så afgange og destinationer passer til kundernes behov. Det giver mulighed for at udvide forretningen lidt og samtidig teste nye ruter af for fremtidig ruteudvikling,” siger Lasse Rungholm.

Han er i øvrigt bror til Jesper Rungholm, så konkurrencen bliver så at sige i familien.