Lufthavn gør livet sværere for flaskesamlere

En Røde Kors-pantflaskebeholder med de to rør på i Københavns Lufthavn.

LUFTFART: Københavns Lufthavn har gjort livet surt for dem, som huggede de genbrugsflasker, passagerer lagde i Røde Kors-containere. Nu er der sat høje rør på flaskebeholderne.

Samarbejdet om indsamling af pantflasker til fordel for Røde Kors begyndte sidste efterår i Københavns Lufthavn. Foreløbig er der ifølge Dansk Røde Kors hjemmeside 12 sådanne flaskebeholdere til pantflasker i terminalområdet, herunder før sikkerhedskontrollen.

Københavns Lufthavn transporterer de donerede pantflasker til Røde Kors, hvor frivillige sorterer dem, før de afhentes af Dansk Retursystem. Indtægterne fra panten går til Røde Kors nødhjælpsarbejde verden over.

Men uautoriserede flaskesamlere fandt hurtigt ud af, at her var en god og nem indtægtskilde. Så de stjal pantflaskerne fra beholderne og indløste panten til egen glæde.

Det problem har lufthavnen nu afhjulpet ved at sætte ’nedfaldsrør’ på flaskebeholderne, som selv de mest langfingrede – eller langarmede – pantflaske-tyve ikke kan gøre noget ved.

”Det har været et problem, at flaskecontainere bliver tømt af uvedkommende, som tog de pantflasker, passagerer efterlod til et godt formål. Det havde mange efterhånden gjort til en forretning. Derfor ledte vi efter en løsning. De høje rør på flaskebeholderne betyder nu, at der er pantflasker i beholderne, som Røde Kors kan få,” siger senior kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavn, Lars Lemche, til standby.dk og tilføjer: ”Vi har haft problemer med f.eks. flaskesamlere på lufthavnens område. Her skal man have lovlig grund til at være, f.eks. at man skal rejse, hente en ankommende passager eller har et arbejde i lufthavnen. Når vores sikkerhedspersonale møder nogle, der ikke har et lovligt ærinde, kan de roligt og venligt bede dem forlade lufthavnen – uden vi involverer politiet.”