Mange danskere salmonellaforgiftet i Tyrkiet

buffetTURISME: 19 danskere fik fra maj til juni salmonellaforgiftning i Tyrkiet – de fleste har boet på all inclusive hoteller eller har spist morgenmad der. Risiko for flere smittede.

”De 19 ramte danskere er flere end vi plejer at se. Vi har ikke meldinger om et stigende antal salmonella-forgiftede i andre lande,” sagde epidemiolog Sofie Gillesberg Lassen fra Statens Serum Institut søndag til standby.dk

Stigningen i salmonellaforgiftede rejsende i Tyrkiet er ikke så stort, at Seruminstituttet vil udsende advarsel, men i en særmeddelelse fredag skrev Danmarks Rejsebureau Forening til sine medlemmer:

”Statens Serum Institut melder om et usædvanlig højt antal salmonellasmittede danskere i Tyrkiet denne sommer. De smittede har boet på mange forskellige hoteller og på en række tyrkiske destinationer (bl.a. Alanya, Icmeler, Marmaris og Bodrum). Der er ikke tale om et enkelt hotel med et hygiejneproblem. Fællesnævnere er, at en del af de smittede har boet på All Inclusive hoteller eller som minimum spist morgenmad på hotellet,” hedder det fra DRF som tilføjer:

”Der ses i øjeblikket også et højere antal smittede i andre (nord)europæiske lande. Typen af salmonella, som de syge er ramt af, er salmonella enteritidis, som er den type af salmonella, som tidligere er sat i forbindelse med smitte fra æg. Det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes at andre fødevarer kan være kilden til de mange syge. De tyrkiske myndigheder er orienteret.”

DRF anbefaler medlemmer med gæster i Tyrkiet, at de får undersøgt hotellernes køkkenhygiejne specielt i forbindelse med buffet’er og underretter guider på destinationerne for at være opmærksomme på, om der er ekstraordinært mange syge.

”Salmonellaforgiftning er oftest en fødevarebåren sygdom. Symptomerne er almen utilpashed, diare, ondt i maven, kvalme, opkastning, feber osv,” siger epidemiolog Sofie Gillesberg Lassen og tilføjer, at der går en til to dage fra personen smittes til symptomerne viser sig.

”Det er vigtigt at drikke masser af væske, så man ikke bliver dehydreret. Der sker sjældent noget alvorligt, hvis man er normal sund og rask,” siger Sofie Gillesberg Lassen.