Dubai er et af de rejsemål, der bliver hårdt ramt af de udeblevne russiske turister, som følge af krigen i Ukraine. Arkivpressefoto fra Dubai Tourism.

Mangel på russiske turister giver milliardtab

Normalt er Tyrkiet, Egypten og Dubai blandt de største modtagere af russiske og ukrainske turister. Uden dem taber landene i år op mod 50 milliarder kroner i mistede turistindtægter.

Den russiske invasion af Ukraine ramme verdensturismen over en bred kam, viser en undersøgelse fra Euromonitor International.

Som følge af nærmest ingen russiske og ukrainske turister i år, hvor de indtil videre må blive hjemme på grund af krigen, giver det et reduceret turismeforbrug udenfor de to landes grænser på 6,9 milliarder dollars, lidt over 46 milliarder danske kroner.

CNN skriver, at Egypten, Tyrkiet og de Forenede Arabiske Emirater med blandt andet Dubai, under normale omstændigheder er tre af de mest populære rejsemål for turister fra Rusland og Ukraine.

Før starten af coronakrisen i marts 2020, havde Egypten i 2019 haft en vækst på 49 procent flere turister fra Ukraine sammenlignet med året forinden, viser en rapport fra Colliers International. Dermed var Ukraine næststørste leverandør af udenlandske turister til Egypten, kun overgået af Tyskland. Alene sidste år var der 700.000 russiske turister i Egypten, der nu prøver at tiltrække flere turister fra blandt andet de vesteuropæiske lande.

Også Tyrkiet og Dubai er hårdt ramt
Tyrkiet havde i år håbet at komme turistmæssigt tilbage på fode efter to år uden turister som følge af coronakrisen. Turismen i Tyrkiet stod i året før coronakrisen for en omsætning på næsten 250 milliarder kroner

“Rusland er vores vigtigste marked, fulgt af Ukraine på en tredje- eller fjerdeplads,” siger Ulkay Atmaca, formand for den tyrkiske hoteldirektør, til CNN.

Sidste år var der over to millioner ukrainske turister i Tyrkiet, mens der kom 4,7 millioner turister fra Rusland.

Også Dubai er hårdt ramt af de udeblevne russiske turister. Ifølge data fra Arabian Travel Market var Rusland sidste år næststørste leverandør af turister til Dubai.

I 2018 steg antallet af russiske turister til emiraterne Dubai og Abu Dhabi 60 procent, det var en følge af, at de Forenede Arabiske Emirater samme år lempede visa-reglerne for indrejsende russiske turister. I løbet af de kommende år var den årlige russiske turismeomsætning i emiraterne forventet at komme på over en milliard dollars.

Relaterede artikler:

Færre russiske turister presser rejsemarkeder

Ukraine-krig betyder aflyste Østersø-krydstogter

Ukraine-krigen kan give dyrere pakkerejser