Masseaflysninger hos Finnair

Finnair-pilot i et af selskabets Airbus A350-langrutefly.

LUFTFART: På fredag har Finnair foreløbig aflyst en ud af tre flyvninger pga. strejke hos ground-personalet i Helsinki. Langruterne berøres nærmest ikke, men bl.a. to flyvninger til København er aflyst. Flere strejker truer.

Fredagens strejke i Helsinki Lufthavn gennemføres i fire timer fredag eftermiddag, men betyder aflysning af et ud af tre Finnair-fly.

Strejken, der også ramte lufthavnen sidste fredag, skyldes strid om løn og arbejdsforhold. Finnair understreger, at man ikke er part i konflikten. Strejken, der som nævnt ikke har noget direkte at gøre med Finnair, skyldes uenighed mellem fagforeningen Luftfartsunionen IAU og den finske Servicebranches arbejdsgiverforening, Palta, om kollektivaftaler for de ansatte i groundhandlingselskabet Airpro. Ifølge fagforeningen betaler Airpro betydeligt lavere lønninger end sine konkurrenter i luftfartsbranchen.

Finnair-passagerer kan på selskabets hjemmeside se, om deres fly er berørt.

Fredagens strejke berører 6.500 Finnair-passagerer – og der bliver begrænset catering på flyvninger i Europa. Oneworld-medlemmet opfordrer rejsende i Europa til kun, hvis muligt, at medbringe håndbagage. For der vil blive store forsinkelser med at udlevere inchecket bagage på fredag.

Der kan også komme flyaflysninger i Helsinki Lufthavn 22.-24. marts pga. nye strejker.

Finnair øger i Danmark

Oneworld-medlemmet skruer op i København og Billund. København får igen morgenafgang til Helsinki, mens Billund mellem juni og august i år får større fly.

Fra midten af maj øger Finnair sin kapacitet over 20 pct. med ny daglig morgenforbindelse fra København til Helsinki hele året på hverdage.

Finnair øger også på sin helårsrute mellem Helsinki og Billund mellem juni og august i år. Det sker ved fire gange om ugen ved at indsætte en større Airbus A319, i stedet for den nuværende, mindre Embraer 190. Det øger kapaciteten med 11 pct. mellem Helsinki og Billund.

Finnair var sidste år 10. største flyselskab i Københavns Lufthavn med 388.000 rejsende.