Tre tidligere direktører for det dengang store charterrejsebureau Tyrkiet Eksperten er netop blevet dømt til at betale tre millioner kroner plus sagsomkostninger for deres medvirken til rejsebureauets konkurs i 2013. Arkivfoto fra Tyrkiet.

Milliondom til tidligere rejsebureaudirektører

Tre tidligere direktører fra Tyrkiet Eksperten skal betale tre millioner kroner til konkursboet efter det danske charterbureau, afgjorde byretten torsdag.

Stifteren af og to tidligere direktører for Tyrkiet Eksperten, der krakkede i oktober 2013, skal betale tre millioner kroner til konkursboet efter charterrejsebureau. Det afgjorde byretten i Lyngby torsdag eftermiddag i en 28 sider lang kendelse. Hertil kommer at de skal betale sagens omkostninger på næsten 250.000 kroner.

Beløbet på de tre millioner kroner er, hvad Rejsegarantifondens kurator i boet efter Tyrkiet Eksperten, advokatfirmaet Bech-Bruun, havde krævet da sagen sidste måned blev procederet i Retten i Lyngby. Her ønskede kurator trioen bag Tyrkiet Eksperten dømt efter selskabslovens paragraffer om erstatningsansvar.

De tre millioner kroner skal betales af én eller alle tre dømte i sagen: grundlæggeren af Tyrkiet Eksperten, Gündüz Dogusoy, tidligere direktør Fer Cellek og Gündüz Dogusoys hustru, Fatma Zeynep Dogusoy; hun var registreret som direktør for Tyrkiet Eksperten ved konkursen i oktober 2013. Gündüz Dogusoy hæfter for tre af de tre millioner kroner, Fer Cellek for to af de tre og Fatma Zeynep Dogusoy for en af de tre millioner kroner.

Konkursen i Tyrkiet Eksperten i 2013 blev den næst dyreste for Rejsegarantifonden, der tabte de nævnte 18,6 millioner kroner på krakket. Den hidtil dyreste konkurs for Rejsegarantifonden var i 1996, da krakket i Calypso Verdensrejser A/S kostede fonden 28,4 millioner kroner.

Har kostet Rejsegarantifonden 24,7 millioner kroner
Bag Tyrkiet Eksperten stod Gündüz Dogusoy, der i 1996 gik konkurs med sit rejsebureau Sultan Rejser, hvilket kostede Rejsegarantifonden 6,1 millioner kroner. Dermed har hans to charterrejsebureauer samlet kostet fonden 24,7 millioner kroner.

I en kommentar til dagens dom fra Retten i Lyngby siger administrerende direktør for Rejsegarantifonden, advokat Birgitte Fjeldhoff, til STANDBY.dk:

”Vi kan kun være tilfredse. Vi fik medhold i blandt andet de beløb de tre var stævnet for. Dommen statuerer et ledelsesansvar – det tre dømte var ikke deres ansvar bevidst.”

Birgitte Fjeldhoff har tidligere om sagen sagt til STANDBY.dk: ”Får vi medhold, vil dommen have klar signalværdi: Rejsegarantifonden vil ikke acceptere et så stort tab – uden det får konsekvenser for de ansvarlige. Vi vil forfølge de ansvarlige.”

De 18,6 millioner kroner, krakket i Tyrkiet Eksperten kostede, brugte fonden blandt andet på at betale penge for allerede betalte rejser hos Tyrkiet Eksperten tilbage til rejsekunder eller for afkortet ferie for de, der var på rejse ved konkursen og som skulle flyves hjem på Rejsegarantifondens regning.

Dømte vil gennemgå dommen
Advokat Peter Hallgren fra Hallgren Advokater, der er advokat for ægteparret Zeynep og Gündüz Dogusoy, sagde torsdag i en kommentar til dommen til STANDBY.dk:

”Vi har noteret, at vi tabte i byretten. Nu skal jeg nærlæse dommen og dens præmisser, inden jeg i næste uge mødes med mine klienter, som jeg naturligvis i dag har orienteret om dommen.
Ved at gennemlæse dommen og dens præmisser skal jeg se, om retten i Lyngby har fået det hele med; vi har nu 14 dage til eventuelt at anke til Østre Landsret, så det er ikke sikkert, at det endelige punktum er sat i denne sag. I byretten er der jo en juridisk dommer, mens der i Landsretten er tre.”

Advokat Peter Hallgren repræsenterede kun ægteparret Zeynep og Gündüz Dogusoy, som han under retssagen ønskede frikendt; men ikke den tredje dømte, tidligere direktør Fer Cellek, der fik en såkaldt udeblivelsesdom for sit medansvar.

Relaterede artikler:

Dom mod rejsebureau udsat

Konkursbo kræver millionerstatning fra rejsebureau

Konkurser i rejsebureauer for millioner