Norske hoteller imod stjernerne

Stjerneklassifikationen af hoteller møder solid modstand. Hverken Scandic, First eller Choice vil være med og senest meddeler hotelkæderne Rica og Thon Hotels at de ikke har sagt ja.

Branchen selv har aldrig haft flertal i Norge for at indføre en stjerneklassifikation. Alligevel har regeringen presset på og betalt de otte millioner norske kroner, det har kostet at udarbejde ordningen indtil nu.

Tidligere på ugen leverede norske Veritas klassifikationsforslaget til erhvervsminister Trond Giske. Forslaget tager højde for alt fra antal puder, håndklæder på værelserne og om stolene i mødelokalerne er polstrede eller har armlæn. Flere af hotelrepræsentanterne har siddet modvilligt i styregruppen for den nye ordning, mens større aktører som Choice, First og Scandic har sagt klart, at det ikke er noget for dem.

”Det er meget specielt, at ministeren nu siger, at det er noget branchen vil have. For det vil vi ikke. For 20 år siden ville det have været interessant. Men i dag er det gæsterne selv, som på netsites som for eksempel Tripadvisor.com giver deres egne vurderinger, og det lytter flertallet til. 80% af vores kunder stoler mest på informationer, de får fra andre kunder”, siger Choice-kædens ejer Petter Stordalen til avisen Dagens Næringsliv.

Han påpeger, at han meget hellere ville have investeret de otte millioner i at få flere til at rejse til Norge.

”Tilliden til stjernesystemerne internationalt er desuden på et lavmål fordi kriterierne er forskellige fra land til land. Det skaber bare forvirring og misfornøjede kunder”, mener Petter Stordalen.

Ifølge Ricas chef, Ole-Jacob Wold, er det foreløbig helt uaktuelt at indføre stjerneklassifikation.

”Hvis systemet bliver en realitet, kan det være, vi vil teste det på et hotel eller to i et par år, så får vi se om det har nogen nytteværdi. Jeg er usikker”, siger han til avisen. Heller ikke Nils Henrik Geitle fra ’De Historiske Hotell & Spisesteder’ vil anbefale ordningen for sine medlemmer.

Skrevet af Flemming Juul