Region Syddanmark åbnede torsdag i Billund Lufthavn en teststation, et frivilligt tilbud for ankommende danske passagerer fra udlandet. Der er ingen tidsbestilling. Foto fra Region Syd.

Nu kan Billund Lufthavn teste rejsende for Covid-19

Nu kan danske passagerer fra udlandet blive testet for COVID-19 i Billund Lufthavn. Muligheden er led i den nationale teststrategi og passer fint med lufthavnens fokus på trygge rammer for alle.

Afstandsmarkører, spritdispensere og mange andre forholdsregler findes allerede i Danmarks næststørste lufthavn for at skabe trygge rammer.

Da de danske rejsevejledninger lempes fra lørdag i næste til rejser i det meste af Europa har Billund Lufthavn netop fået en såkaldt teststation. Bag initiativet står Region Syddanmark i samarbejde med Billund Lufthavn – teststationen skal udelukkende teste for COVID-19, ikke for antistoffer, oplyser lufthavnen i en pressemeddelelse.

Teststationen henvender sig i første omgang kun til danske statsborgere, indenfor kort tid forventes testmuligheden også at kunne tilbydes ankommende udenlandske flypassagerer.

Beredskabskoordinator i Region Syddanmark, Kenneth Ravnholt, oplyser til STANDBY.dk, at teststationen, der åbnede i går, i første omgang er åben fra klokken 10 til 16. Bemandingen er sundhedsfagligt personale fra Region Syds testcenter ved Esbjerg Lufthavn. I første omgang gælder tilbuddet kun danske statsborgere over 18 år, der efter 48 til 72 timer skal se svaret på deres test på Sundhed.dk

Teststationen er et frivilligt tilbud. Der gælder næsten samme regler i teststationen i lufthavnen som i de hvide telte rundt i landet: Har man tegn på symptomer, skal man søge egen læge eller vagtlægen. Men i teststationen i lufthavnen er der ingen tidsbestilling.

”I takt med at Danmark åbner grænserne vil Testcenter Danmark udvide testtilbuddet, så indrejsende har mulighed for at tage en test for COVID-19 ved grænseovergangene og i lufthavne. Region Syddanmark står for driften af teststationen i Billund Lufthavn,” siger Kenneth Ravnholt, beredskabskoordinator i Region Syddanmark og ansvarlig for etableringen af teststationen i lufthavnen.

Trygge rammer for passagerer og medarbejdere
Billund Lufthavn er klar til at tage imod passagerne i trygge rammer, siger Ditte Bank Thorsager, der står for at sikre gode passageroplevelser i hele lufthavnen. Hun er glad for teststationen, da den er med til understøtte trygheden i lufthavnen.

”Vi arbejder for at alle passagerne har en god oplevelse i Billund Lufthavn. Her skal være trygt ved ud- og indrejse. Derfor er vi glade for, at Region Syddanmark har etableret en teststation i lufthavnen, da det er med til at sikre tryghed for passagererne, siger Ditte Bank Thorsager, chef for passageroplevelser i Billund Lufthavn.

Fra i mandags kom der også i Billund Lufthavn nye retningslinjer for blandt andet værnemidler, øget rengøring og et højere informationsniveau i forbindelse med coronakrisen.

Nu kræves det, at alle ansatte, passagerer og pårørende med ærinde i lufthavnen som minimum bærer mundbind i terminalen. De øgede retningslinjer om for eksempel mundbind kommer fra Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) og er gældende for alle europæiske lufthavne.

Passager skal tage medansvar
Ditte Bank Thorsager opfordrer passagerer og besøgende til at tage et medansvar:

”Vi har taget alle de forholdsregler, vi kan for at sikre tryghed, men vi beder også passagerne tage et medansvar og følge myndighedernes retningslinjer: Bliv hjemme, hvis du er syg, sprit hænder, hold afstand og host og nys i ærmet. Hjælp os med at holde lufthavnen tryg.”

Billund Lufthavns hjemmeside, bll.dk, har mere information om COVID-19, og hvilke destinationer der flyves til fra lufthavnen.

Relaterede artikler:

Klar til mundbind i danske lufthavne

Store forskelle på hvad firmarejsende kan efter rejsen

Billund Lufthavn afskediger 309 medarbejdere